Присъди от по 4 години лишаване от свобода при първоначален общ режим наложи Специализираният наказателен съд на четирима участници в организирана престъпна група, създадена с цел избягване плащането на дължим ДДС от търговска дейност. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. На всеки от четиримата е наложена и конфискация на леки автомобили и на по една втора от идеалната част на недвижимите им имоти.

Участниците в групата са осъществявали легална търговска дейност - внос и търговия с месо и млечни продукти от Холандия, Гърция, Полша, Испания, Германия и Великобритания. За да избегнат установяването и плащането на дължим данък те декларирали продажби на дружества без реална търговска дейност, без офиси, персонал, дълготрайни материални активи - регистрирани на малограмотни и малоимотни лица и непосредствено контролирани от групата. Така участниците минимизирали данъчния резултат от реалната си търговска дейност и ощетили бюджета с близо 1,5 милиона лева.

Престъпната дейност на групата е прекратена през 2012 г. при специализирана операция на Главна дирекция "Национална полиция", Областната дирекция на МВР - Пловдив, НАП и Специализираната прокуратура. В хода на разследването са извършени десетки експертизи, анализирани са стотици хиляди страници документация, разпитани са огромен брой свидетели.

Присъдата не е окончателна и може да се обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд. Специализираната прокуратура ще внесе протест по отношение размера на наложените наказания и ще поиска по-тежка присъда за всеки от участниците в престъпната група.