Специализираният наказателен съд отстрани временно от длъжност кмета на Созопол Панайот Рейзи и главния счетоводител на общината Златка Мусева. Съдът се съгласи с доводите на прокуратурата, че и двамата могат да попречат на разследването, ако останат на постовете си.

Обвинението твърди, че с фалшиви договори и фактури Рейзи и Мусева са превели по сметка на физическо лице голяма сума пари за общински ремонти. Човекът, на когото били преведени парите, нямал нищо общо с дейността. Така за три години те били присвоили два милиона лева.

На над 60 страници прокуратурата е изложила доводите си за отстраняването на кмета и главния счетоводител на община Созопол.

Заседанието започна с искане на защитата за прекратяване. Според адвоката на Рейзи и Мусева спецсъдът не е компетентен да гледа делото за отстраняване на двамата, защото разследването се води от Софийската градска прокуратура и докато не се стигне до внасяне на обвинителен акт, то ще е от компетентността на Софийския градски съд.

Прокуратурата не се съгласи, съдът също и заседанието започна по същество, като адвокатът на Панайот Рейзи и Златка Мусева се опита да обезсмисли отстраняването им, като представи молби за отпуск, подписани днес от двамата, за дълъг период от време - до юни. Освен това Рейзи и Мусева винаги помагали на всички проверки, които прокуратурата правила. Като са в отпуск нямало как да влияят на разследването.

Самият Рейзи също заяви, че много пъти прокурори са идвали в общината в морския град и всеки път получавали всички документи, които искали. Кметът обясни, че с Мусева излизат в отпуск, за да покажат, че не възпрепятстват разследването. Мусева разясни, че няма как просто така да бъдат плащани пари, защото за всеки транш трябвало да има договор. Освен това в общината имало финансов контрольор и още няколко човека, през които минавали за подпис всички документи.

След като чу решението на съда Рейзи заяви, че ще обжалва.

52-годишният Панайот Рейзи управлява Община Созопол от 2007 г. Преди това той бе председател на Общинския съвет и зам.-кмет.