Специализирана прокуратура (СП), която депутатите обсъждаха дали да не закрият, излезе със специално съобщение, с което се хвали с благодарствени писма от чужди спецслужби по случаи, в които е участвала.

СП представя добри практики по казуси с водещо нейно участие. Конкретните случаи са реализирани съвместно с партньорски служби и международни организации, част от които са включени в доклада на Евроджъст за 2020 г., се казва в официалното съобщение, дни, след като спецпрокурори, начело с главния прокурор Иван Гешев, излязоха на протест пред Съдебната палата срещу намеренията на народните представители.

Ето какво се казва още в него: "Предлагаме на вниманието на обществеността и част от поздравителните и благодарствени писма, получени в Специализираната прокуратура от международни организации и партньорски структури, в които се дават високи оценки на магистратите за работата им по противодействие на престъпността:

На 24.03.2021 г. Евроджъст чрез Националното бюро на България изпраща благодарствено писмо до прокурорите от Върховна касационна прокуратура и Специализирана прокуратура, участвали в разследването на международна организирана престъпна група, извършваща измами в различни страни от ЕС чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, компютърни престъпления посредством колцентрове и дигитални платформи за търговия с финансови инструменти, изпиране на пари. Само в Германия групата нанася щети за над 16 млн. евро на повече от 260 пострадали. "Действията на българските магистрати от първата половина на 2020 г. се отличават с изключително добра организация, професионално взаимодействие и координация, независимо от затруднените условия на работа, вследствие въведените в ЕС противоепидемични мерки", се казва в писмото. "Случаят е даден за пример като добра практика на срещата на Съвета на Министрите на правосъдието на ЕС, както и в отчетния доклад на Евроджъст за 2020 г., в който се признава и потвърждава ролята на българската прокуратура като водещ, високо професионален и надежден партньор в разследването и наказателното преследване на международно организираната престъпност", посочват от Евродджъст.

В Доклада на Евроджъст за 2020 г. специално внимание е отделено на два казуса с водещото участие на Специализираната прокуратура. Единият е именно разследването на международна организирана престъпна група, извършваща измами в различни страни от ЕС чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, компютърни престъпления и дигитални платформи за търговия. Другият е за проведена съвместна операция на територията на 11 държави (Италия, България, Германия, Швеция, Малта, Литва, Гърция, Нидерландия, Франция, Румъния и Словения) на 10.11.2020 г., довела до разкриване на международна организирана престъпна група за незаконно разпространение на телевизионни програми, компютърни престъпления и изпиране на пари. Специализираната прокуратура се включва в разследването през 2019 г. в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Републиканската прокуратура при съда в Неапол. Сформиран е съвместен екип за разследване с участието на следователи от Отдел "Следствен" при СП и служители на ГДБОП. У нас, от офиси на търговски дружества в Петрич, София, Ямбол и Монтана, са иззети голямо количество документи и техника, използвана за престъпната дейност, установени са и двама участници в престъпната мрежа - чужди граждани. На 11.11.2020 г. Националното бюро на Италия в Евроджъст и Прокуратурата в Неапол изпращат благодарствено писмо до Специализираната прокуратура за отличната съвместна работа.

"Впечатлен съм от усилията и подкрепата, която българските правоохранителни органи оказаха по случая", пише в писмо до главния прокурор Иван Гешев от 13.11.2020 г. Филипо Специя, вицепрезидент на Евроджъст и Национален член на Италия. Той подчертава: "Налице е отлично сътрудничество между българските и италианските правоохранителните органи в сферата на трансграничната организирана престъпност".

Сикрет сървис изпраща на 05.09.2019 г. до Специализирана прокуратура благодарствено писмо за ефективните й действия по разкриването на организирана престъпна група за разпространение на неистински еврови и доларови банкноти в страната и в други европейски държави. В писмото се изказва персонална благодарност на ръководството на Специализираната прокуратура и наблюдаващите прокурори за проявен от тях висок професионализъм в хода на разследването и действията им по неутрализиране на групата съвместно с ГДБОП на 14.08.2019 г. в градовете Сандански и София. Задържани и обвинени са шест лица, намерени и иззети са неистински чекове от турска банка, щатски долари, украински гривни и купюри от други валути.

На 24.07.2019 г. Британската служба за предотвратяване на престъпления срещу фиска изпраща благодарствено писмо до ръководството на прокуратурата по повод успешните съвместни действия на 04.06.2019 г. по неутрализирането на престъпна група за незаконно производство на цигари и разкриване на нелегална фабрика край Пловдив. В документа, подписан от Андрю Галинич, ръководител на отдел "Международни операции", се подчертава успехът на реализацията и ползата от съвместните действия на българските и британските институции. "Значителните резултати, постигнати от вас, ще имат ефект върху тежката организирана престъпност, която всички ние се стремим за преборим", се казва още в писмото.

Благодарствен адрес за успешните действия по разкриването на нелегалното производство на цигари край Пловдив изпраща и Георгиус Маргонис, управител на компанията "Филип Морис България" ООД, официален представител на "Филип Морис Интернешънъл" до Специализираната прокуратура на 28.07.2019 г.

На 10.07.2019 г. Националното бюро на Франция в Евроджъст изпраща благодарствено писмо до ръководството на Прокуратурата на Република България, до Специализираната прокуратура и до отдел "Международен" на ВКП за съвместната работа по разследване на участници в организирана престъпна група за производство на скимиращи устройства, използвани за незаконно събиране на банкови данни на френска територия. Двама от участниците в групата са задържани в гр. Лион, докато свалят скимиращо устройство от автоматична колонка за гориво. В изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от съдия-следовател при Апелативния съд в Лион, в Добрич е разкрита работилницата за скиминг устройства на групата, задържани са и други участници в групата.

На 02.05.2018 г. прокурори от Специализирана прокуратура и Върховна касационна прокуратура, както и служител на ГДБОП, са наградени от главния прокурор на Кралство Белгия Фредерик Ван Льов с Грамота за съществен принос и проявен висок професионализъм при участието им в най-мащабната операция по неутрализиране на международна престъпна мрежа за трафик на мигранти. Операцията под названието "Халифакс" стартира на 26.10.2017 г. едновременно в България, Белгия, Великобритания, Франция и Холандия. Задържани са 42-ма трафиканти, 7 от които в България. Действията на Специализираната прокуратура, ГДБОП и ДАНС срещу участници в престъпната мрежа продължават и през 2019 г.

На 22.03.2017 г. Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие - Европол, изпраща до административния ръководител на Специализирана прокуратура благодарствено писмо за приноса и професионализма на прокурорите, участвали в проведената на 04.09.2016 г. операция по разкриване на нелегална печатница за неистински евробанкноти в гр. Пловдив. На участниците в разследването са връчени сертификати за специално признание от Централата на Европол. Прокурор от Специализираната прокуратура е награден и за работата му през 2014 г. в съвместен екип (с участието на България, Испания, Евроджъст и Европол) за разследване на организирана престъпна група за подправяне на платежни непарични средства".