Специализираната прокуратура повдигна обвинения на двама души по казуса "Джи пи груп". Те са привлечени като обвиняеми за това, че от началото на 2014 г. до 7 октомври 2018 г. са се сговорили (престъпление по чл. 321, ал.6) да извършват данъчни и финансови престъпления с цел получаване на имотна облага в особено големи размери. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната специализирана прокуратура. На единия от привлечените е повдигнато обвинение за пране на пари.

Досъдебното производство е образувано, след пресичане на опит на съдружник във фирмата да нареди 14 млн. евро по банкова сметка в чужбина.

Сумата бе запорирана от прокуратурата. Парите са акумулирани от различни банкови сметки в лична сметка на единия от обвинените - съдружник в "Джи пи груп", който наредил превеждането им в друга негова лична сметка в чужбина.

На обвинените са наложени мерки за неотклонение "Парична гаранция" в размер, съответно, на 30 000 лв. и 15 000 лв.

Както е известно, на 15 октомври 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че прокуратурата разследва "Джи Пи Груп" за пране на пари. Той подчерта, че освен за злоупотреби с евросредства, прокуратурата разследва физическо лице, свързано със строителната компания "Джи Пи Груп" и за пране на пари. Наложен е запор върху паричен превод на 14 млн. евро от България към чужда банка.