Спецпрокуратурата предаде на съд трима мъже, участвали в 5-членна организирана престъпна група за трафик на хероин за международна мрежа за наркотрафик към Западна Европа и САЩ. Членовете на групата са задържани на 1 февруари. В хода на разследването са намерени и иззети 19,658 кг хероин за 1 769 186,70 лв., 40 000 евро, документи, телефони и сим-карти. 

Групата е организирана през януари 2020 г. от нейния ръководител З.М. - сръбски гражданин, за когото има данни, че е високопоставен член на международна престъпна организация, отговарящ за трафика на хероин от Турция към Западна Европа.

Той лично привлякъл всеки от участниците в групата, които познавал от години и се ползвали с доверието му. Определил и функциите на всеки от тях. З.М. организирал цялата дейност, договарял доставките на големи количества хероин в България, като за целта често пътувал до Турция заедно с друг сърбин в групата - Д.А. Обвиняемият Д.С., който е с българско гражданство, имал задачата да съхранява в жилището си и да разфасова хероина съобразно изискванията на клиентите.

Българинът Г.Х. осигурявал купувачи, сред които сръбски наркотрафиканти. В страната той е осъждан неколкократно, в т.ч. за участие в организирана престъпна група за наркотрафик. Шофьорът на такси А.Н. отговарял за превоза на хероина.

Разследването на Специализираната прокуратура започва на 7 януари в изпълнение на молба за правна помощ от Службата по международни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ след сигнал на ДЕА, че сръбски наркотрафиканти договарят доставка на голямо количество хероин от България за Западна Европа за САЩ.

Към момента двама от участниците в групата - З.М. и Д.А., са в неизвестност и са обявени за издирване. Материалите за тях са отделени в друго досъдебно производство. Предадените на съд трима обвинени за участие в групата са с мерки за неотклонение "задържане под стража". Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по делото.