Специализираната прокуратура предаде на съд шестима за участие в група за данъчни престъпления при търговия със скъпоструващи лекарства, съобщават от спецпрокуратурата.

От началото на 2016 г. до 14 декември 2017 г., чрез избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери на две действащи търговски дружества, контролирани от престъпното сдружение, групата нанесла щета на държавния бюджет в размер на 3 170 713 лева, твърди обвинението

Доказателствата по делото сочат, че групата е била създадена и ръководена от А.Х., - с българско и сирийско гражданство. Той наложил схема за привидно движение към двете дружества на лекарствени продукти, предмет на вътрешнообщностни придобивания. Едното от дружествата било управлявано от лелята на А.Х., а самият той заемал в него длъжността "домакин".

По документи получатели на лекарствените продукти били фирми от типа "липсващ търговец" с малоимотни и малограмотни собственици от ромски произход, без служители и техническа обезпеченост. Впоследствие стоките се префактурирали на други дружества от типа "липсващ търговец". Накрая действащи фирми-"брокери" декларирали доставки на лекарства към реални клиенти.

Натрупаните по престъпен начин средства от неплатен ДДС били легализирани чрез сделки със стоки.