Тричленен състав на Софийския апелативен съд оправда бившата съдийка от Софийски градски съд (СГС) Румяна Ченалова по обвинението на документно престъпление, съобщиха от институцията.

Председателят на състава на САС, гледал делото, Снежана Душкова и членовете Карамфила Тодорова и Маргаритка Шербанова потвърдиха в останалата й част присъдата на първоинстанционния съд срещу Ченалова - невиновна за престъпление по служба.

Още през юни м.г., когато делото бе гледано от вече закрития Специализиран наказателен съд, магистратите посочиха, че престъплението е маловажно, наказанието е до една година затвор, а давността вече е изтекла.

 

Предстои изготвянето на мотиви от апелативните магистрати.

Разследването срещу бившата съдийка от Софийския градски съд започна преди 6 години, като според прокуратурата длъжностните и документни престъпления са извършени, докато тя е гледала дело по искова молба на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" ЕООД срещу НЕК.

Става дума за 14 отделни деяния, с които Ченалова нарушила Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с цел да набави облага за ОЕТ. Прокуратурата твърди, че съдийката не е видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси за над 434 000 лева. За НЕК настъпили вредни последици от направените запори, а облагата на ОЕТ са неплатените държавни такси. Документното престъпление е свързано със същото дело, тъй като Ченалова е обвинена, че е поправяла протокол по него, в който грешно допълнила, че ищецът ОЕТ е представил преводно нареждане и е констатирана идентичността му с приложено по делото копие от документа.

Делото срещу нея беше внесено в Специализирания наказателен съд, който миналата година я оправда по основното обвинение за длъжностно престъпление. Магистратите приеха, че не са събрани доказателства за връзки на Ченалова с ОЕТ и се довериха на обясненията ѝ, че е допуснала грешка от недоглеждане и предоверяване на написаното в исковата молба, че в нея е приложен и документ за платена държавна такса. 

Бившата съдийка беше призната за виновна само за документното престъпление, за което сега апелативните магистрати също я оправдаха.

Присъдата не е окончателна и прокуратурата има право да я протестира пред Върховния касационен съд.