Сливенският свещеник отец Евгений Янакиев е внесъл жалба в Комисията за защита от дискриминация. Поводът е отказ синът му да бъде допуснат в детска градина заради липса на задължителни имунизации, съобщи пред журналисти адвокатът на свещеника Детелинка Ангелова, цитирана от БТА.

Свещеникът ще настоява Комисията да образува дело по случая, а законодателството да бъде променено така, че ваксините от задължителни да станат препоръчителни. Сегашният Закон за здравето и съпътстващата го наредба лишавали родителите от правата им да откажат ваксинации и противоречали на Международната конвенция за правата на човека и Хартата за основни права на Европейския съюз.

По думите на Ангелова това е първата жалба за подобен род дискриминация у нас, и чрез нея вносителите и се надяват да предизвикат широка обществена дискусия по темата за ваксините.

45-годишният свещеник още преди години анатемоса ваксините. Последният случай, заради който завежда дело, е от миналата година. Той е баща на 9 деца. В знак на протест последните две от тях не са имунизирани.

"Трябва да има право на избор, на информираност. Когато ни правят рентген, ни искат да подпишем писмено съгласие. За ваксините никой не ни информира - когато се роди едно дете, никой не пита родителите дали са съгласни, а му поставят ваксина", смята свещеникът.

"Детето ми е дискриминирано - то иска да е в градина, да се запознава с други деца. Законът не позволява това, но той позволява на други деца, които по медицински причини нямат имунизации, да посещават градина. За тях може, а за моето дете - не. Тези двойни стандарти на всички ни писнаха", аргументира се още отец Евгени.

 

Междувременно, социологическо проучване, публикувано днес, показва, че малко над 1 милион българи смятат, че ваксините не са безопасни и смятат, че те са част от световна конспирация. Близо три четвърти от всички пълнолетни в страната обаче са на мнение, че родителите, които не имунизират децата си постъпват безотговорно. За 80 на сто от българите имунизацият  с ваксини е важна, а 7 на сто са на обратното мнение.  Проучването е на изследователски център "Тренд", извършено в периода 6-13 март 2019 г. и е представително за пълнолетното население в страната.

Данните показват, че хората с висше образование в най-голям дял определят липсата на имунизация като безотговорна за сметка на хората с основно или по-ниско образование.

Докато за отговорилите, че изобщо не е важно или по-скоро не е важно родителите да имунизират децата си, то за една четвърт основният аргумент е, че ваксините са "вредни за здравето (може да им навредят) не са безопасни/има рискове", за 23% имунизацията има "странични ефекти/ опасност от отключване на състояния, за които лекарите не знаят (алергии, усложнения, други заболявания)".