Върховната касационна прокуратура (ВКП) се самосезира във връзка с публикация от 21 юли 2020 г. в информационния сайт Dnevnik.bg, озаглавена: "Христо Иванов: Г-н Гешев, ще забележите ли философския камък на Доган".

ВКП ще провери дали има образувани преписки/досъдебни производства по повод изнесените в публикацията твърдения. Ако в хода на проверката бъдат констатирани данни за извършени престъпления, същите ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност.

ВКП ще информира българската общественост за резултатите от проверката след нейното приключване.

В публикацията лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов нарече ТЕЦ "Варна", който в последните 2 години е получил над 50 млн. лева, за да поддържа студен резерв, "философския камък на Доган" и попита главния прокурор дали ще го забележи.

В излъчено в профила му във Фейсбук видео, заснето пред ТЕЦ "Варна" той разказа историята на централата от приватизацията ѝ до влизането на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган като съсобственик в нея.

Наскоро Иванов показа, стъпвайки на брега до т.нар. резиденция на Доган в "Росенец" как Националната служба за охрана забранява достъпа на граждани до обществения плаж там. Акцията му доведе до масовите протести срещу правителството и главния прокурор. През изминалите дни, в опит да се разграничат от ДПС, управляващите обявиха, че ще намалят парите за студения резерв (енергийни мощности, които не се използват, но се поддържат в готовност за включване при нужда). От писмо от служители в ТЕЦ-а пък се разбра, че за последните 2 години централата е била включена едва пет пъти, за да подаде електроенергия.

"Това е философският камък на Доган. Философският камък е това, което позволява от една купчина желязо да произведеш злато. Д-р Доган успя да направи това нещо, разбира се с наши пари", заяви Христо Иванов. По думите му това е възможно благодарение на затварянето на очите на всички държавни институции. Изтъкна, че след сезиране от Антикорупционния фонд приходната агенция не е открила нищо нередно, а две прокуратури са си прехвърляли с месеци топката в спор коя е отговорна да направи проверка.

"Това е мръсната тайна на българската политика. И тази мръсна тайна се свежда до едно просто нещо - куп желязо, от което философът д-р Доган успява да изкара през вашите сметки за ток, от вашите джобове сума от 54 милиона", заявява Христо Иванов. По думите му събитията около ТЕЦ "Варна" показват "мръсната тайна за необявената коалиция между ГЕРБ, "патриотите" и ДПС".

Той изтъкна, че след като държавата ще намали студения резерв, никой не задава въпроса за похарчените досега пари и чия е отговорността. Добави, че формацията му ще подаде сигнал до прокуратурата по въпроса, независимо, че досега тя е била сезирана а и е можела да се самосезира по медийни публикации.