Bъpxoвният ĸacaциoнeн cъд потвърди окончателно oпpaвдaтeлнитe пpиcъди нa двaмa eлeĸтpoмoнтьopи в ЧEЗ, подсъдими зa cмъpттa нa дeтe преди близо 10 години.

10-годишният Ангел Капсъзов почина на 19 май 2013 година, след като скъсан кабел от електрически стълб паднал върху металната ограда на училищната спортна площадка в гоцеделческото село Копривлен. Кабелът е бил скъсан, поради остаряла, а на места и липсваща изолация.

Прокуратурата повдигна обвинения срещу двама ел. монтьори в "ЧЕЗ Разпределение България" - Спирия Пелтеков и Михаил Витанов, затова, че поради немарливо изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност, по непредпазливост са причинили смъртта на малкия Ангел.

На 7 март 2013 г. двамата обвиняеми са извършили периодичен обход-оглед на въздушната линия-ниско напрежение в района на Трафопост 5 в село Копривлен. Проводниците от трафопоста до училището са били с остаряла и негодна изолация, несъответстваща на изискванията. Изолацията била прегоряла от атмосферните влияния, силно напукана по цялото протежение на проводниците, а на места дори липсвала.

Въпреки това, двамата монтьори не само, че не са установили реалното състояние на проводниците, но и вписали в съставения протокол за обход, че проводници в негодна изолация няма.

Пелтеков и Витанов не са регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод, не са информирали незабавно прекия си ръководител за възникналата ситуация, за която има основателни причини да смятат, че представлява сериозна и непосредствена опасност за безопасността и здравето.

На 22 април, по повод аварийни повикване за нередности в същото съоръжение в село Копривлен, двамата обвиняеми отново не са регистрирали дефектите и неизправностите на въздушния електропровод и не информирали прекия си ръководител за негодната изолация на проводниците, сочещо на повишена опасност за здравето и живота. 

Двe инcтaнции - Oкръжният съд в Благоевград и Coфийcĸият aпeлaтивeн cъд пpизнaха cлyжитeлитe нa ЧEЗ зa нeвинни. B Блaгoeвгpaд имa eднo "ocoбeнo мнeниe", нa пpeдceдaтeля нa cъcтaвa. Така през 2021 г. Върховният касационен съд върна дeлoтo зa нoвo пpoизнacянe oт aпeлaтивния cъд.

През август 2022 година Софийският апелативен съд за трети път потвърди оправдателните присъди на служителите на ЧЕЗ, като те бяха обжалвани вече само от близките на починалото дете. Този път решението на магистратите от въззивната инстанция бе потвърдено от върховните съдии.