Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) освободи от ареста бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков точно за Нова година.

Обвиняемият по аферата с боклуците на братята Атанас и Пламен Бобокови е пуснат срещу 100 000 лева гаранция, като по-рано предишната съдебна инстанция е определила тя да е 20 000 лева. АСНС обаче е преценил, че е твърде малка и я е увеличил. 

Същото важи и последният, който беше задържан под стража заради опасните отпадъци, които според прокуратурата са били заровени незаконно у нас - бизнесменът от Плевен Николай Миховски. Той също е пуснат на свобода, но срещу 200 000 лева, и то след като първо наложената му гаранция е била 100 000, но също е увеличена.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Красимир Живков е в ареста от края на май и излиза 7 месеца по-късно. Той е обвинен, че заедно с бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов е част от организирана престъпна група. Прокуратурата твърди, че дружеството "Монбат" е внасяло опасни отпадъци, които след преработката не били предавани за унищожаване и съхранение на фирми, които имат лиценз и технологични възможности за това. Така престъпната група оказала тежко въздействие върху околната среда. Според разследването Живков е в основата на схемата с отпадъците. Той контролирал кухи фирми, на които Бобокови продавали отпадъците и, вместо да ги изнасят в чужбина.

Самият Пламен Бобоков е на свобода срещу 1 млн. лв., но точно днес прокуратурата внесе в съда нов обвинителен акт срещу него. А брат му Атанас беше пуснат срещу рекордните 2 млн. лв.