Българско семейство е било арестувано в Германия заради разследване за организирана търговия с новородени бебета на територията на Гърция, потвърдиха днес от Специализираната прокуратура. Синът на единия от съпрузите също е задържан, но на територията на България преди около 3 месеца.

Ден след като световни медии съобщиха за задържани българи в Германия като част от разследване за трафик на хора, спецпрокуратурата у нас потвърди арестите.

От прессъобщнието става ясно, че съпрузите са задържани още на 29 април след европейска заповед за арест. Това станало в германския град Нойнкирхен, провинция Саарланд. Двамата били обвинени на 1 февруари за участие в организирана престъпна група за търговия с новородени бебета за Гърция.

За участие в групата е привлечен още един мъж, син на арестувания в Германия. Той бил задържан на 12 февруари от служители на ГДБОП и в момента е в следствения арест.

Тримата участници в групата набирали в различни селища на страната бременни жени, склонни да продадат зад граница новородените си деца срещу обещано възнаграждение - най-често между 5000 и 7000 лева. Впоследствие жените били превеждани в Гърция с микробус и настанявани в едно и също жилище в столицата Атина. Дни след раждането на децата, новородените били продавани на местни търговци, за които се предполага, че е възможно да са част от международна мрежа за търговия с бебета.

Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че престъпното сдружение е започнало дейността си през 2015 г. До момента са установени 9 жени - всичките малоимотни, чиито деца са били родени и продадени в съседна Гърция.

Предстои двамата обвиняеми, задържани в Германия, да бъдат предадени на българските власти.

Наказанията, които могат да получат за извършените престъпления са от 5 до 15 г. лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото им имущество.