Американската служба Сикрет сървис е изпратила до Специализираната прокуратура благодарствено писмо за ефективните й действия срещу незаконното разпространение на неистински еврови и доларови банкноти в страната и в други европейски държави, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В писмото се изказвала персонална благодарност на ръководството на Спецпрокуратурата и на наблюдаващите прокурори за разкриването на организирана престъпна група за разпространение на фалшиви парични средства при акция на 14 август в Сандански и София.

В действията по разследването на случая е участвал експерт от Европол, а за хода и резултатите от работата са били уведомени съответните партньорски служби.

При претърсвания и изземвания в жилища и автомобили на шестимата обвинени за участие в престъпната група групата са били намерени иззети копия на чекове от турска банка, щатски долари, украински гривени и македонски динари, за които има съмнения, че са неистински.

Групата за разпространение на фалшиви еврови банкноти е заловена след акция на ГДБОП на 14 авугст в София и Сандански.

Привлечени към наказателна отговорност са шест лица. Според събраните до момента доказателства групата е била сформирана през септември 2018 г.

Обвинението е за участие в организирана престъпна група за държане и разпространение на неистински еврови банкноти на територията на България. Целта на групата е била впоследствие да достигат и до други държави от Европейския съюз. Има данни, че освен неистински банкноти, групата е предлагала на потенциални клиенти и кокаин.

При извършените претърсвания и изземвания в жилища и автомобили, както и лични обиски, са намерени иззети общо 122 200 фалшиви евро в купюри от по 200 евро.

В момента се изяснява дали фалшивите банкноти са били внасяни за разпространение в България от друга държава или са произведени у нас.