По съкратената процедура ще се гледа делото срещу 25-годишния Петър Здравков, който прегази балетистът Мартин Чикалов на пешеходна пътека във Варна. На разпоредителното заседание по делото тази сутрин Здравков се призна за виновен.

Делото започна да се гледа по същество. Отхвърлено беше искането на защитата процесът да е при закрити врата. Заради самопризнанията му, наказанието на Петър Здравков пък ще бъде намалено с една трета, предаде Дарик.

Вижте снимки >>

Тежкият пътен инцидент стана на 10 септември т.г. на бул. "Приморски" във Варна. Според обвинението, шофирайки с превишена скорост личния си автомобил, Петър Здравков блъска пресичащ велосипедист, след което напуска местопроизшествието. Вследствие на инцидента 39-годишният Мартин Чикалов почина.

От обвинителния акт на Окръжната прокуратура във Варна стана ясно, че Петър е шофирал преди катастрофата с 114,6 км/ч. Експертиза доказа, че в момента на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км/ч. Освен това стана ясно, че Здравков е управлявал е автомобила си без очила, въпреки че от детската си възраст е бил с далекогледство.

Шофьорът се опита да се укрие от органите на реда и дори беше обявен за издирване. Ден след инцидента Здравков се предаде сам в присъствието на адвоката си.

25-годишният Петър Здравков в съда

Снимка: Bulphoto

Проверка показа, че 25-годишният мъж никога не е притежавал шофьорска книжка, за което дори е бил санкциониран. Според обвинението при направената съдебно-химическа експертиза в кръвните проби на Петър са били открити наркотични вещества. Наличието на метаболит на тетрахидроканабинол и на бензоилекгонин в кръвните му проби доказват вредната употреба на забранените от закона високорискови вещества.

25-годишният Петър Здравков в съда

Снимка: Bulphoto

Ако вината му бъде призната от съда, наказанието за извършеното престъпление е лишаване от свобода от 3 до 15 години. Заради призната вина обаче наказанието на Петър Здравков ще бъде намалено с една трета.