Окръжният съд в Кърджали постанови условна присъда от 2 години „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок за 32-годишния българин с шведски паспорт Веждин Илиев, който блъсна и уби велосипедист на пътя за ГКПП Маказа, а след това избяга от мястото на инцидента.

Тялото на 37-годишния Месут Мустафа от село Горско Дюлево бе открито в канавка край пътя на 15 юни м.г. около 10.30 часа на около 500 метра от разклона за село Загорско. При огледа бе установено, че мъжът е карал велосипед най-вероятно в средата на пътя, когато е пометен от лек автомобил. Експертизите по делото показаха, че скоростта на колата е била много висока - около 100 километра в час. На място бяха намерени и парчета от счупената броня на автомобила.

Тялото на убития велосипедист, който е глухоням, бе открито в канавката, а колелото му пък е намерено на около 20 метра от пътя, захвърлено в тревата.

32-годишният Веждин, който има шведски паспорт, но живее в кирковското село Метличина и има бизнес с дюнери в Кърджали, бе задържан четири дни по-късно. По време на катастрофата той бил с племенника си в автомобила.

Магистратите решиха още, че осъденият няма да има право да шофира за срок от 4 години.

„Изказвам съболезнования на семейството. Съжалявам, моля да ми бъде простено. Искам условна присъда!“, обяви в съдебната зала Веждин, минути преди съдът да се оттегли за решение. Той призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт и делото стартира при съкратената процедура. Заради самопризнанията присъдата бе намалена с 1/3.

Прокуратурата поиска 3 години условна присъда, с 5-годишен изпитателен срок. Семейството на загиналия обаче настоя за ефективно наказание.

„Обвиняемият е напуснал мястото на произшествието, в продължение на дни се е укривал“, посочи адвокатът на близките Ясен Сариев, цитиран от "24 Родопи". Защитата обаче контрира, че и жертвата има вина за инцидента - 37-годишният колоездач е бил без светлоотразителна жилетка, екпертизата пък е установила 1,47 промила алкохол в кръвта му.

Адвокат Сариев обяви, че присъдата ще бъде обжалвана. На по-горна инстанция ще се настоява за ефективно наказание.

Ударил го е и е избягал, а Месут е бил жив цяла нощ. Не се е обадил на 112 или с колата да го закара до болницата. Искаме затвор“, каза през сълзи майката на жертвата-Елмаз Али.

„Присъдата е справедлива, съобразена е със закона, а не с емоцията. Чакаме да видим дали ще влезе в сила или ще обжалват наследниците, те имат това право“, коментира адвокатът на подсъдимия Ивана Бръмбарова.

При протест или обжалване делото ще бъде гледано от Пловдивския апелативен съд.