"Не съм шофирал колата по време на катастрофата, за която съм подсъдим. Не съм виновен, защото цяла нощ не съм излязъл от базата, в която живеех в Приморско. Явно колата е взел някой друг, но нямам представа кой", това обяви в кулоарите на Бургаския окръжен съд 59-годишният Владимир Колев, подсъдим за смъртта на 33-годишния Евелин Дуков, който беше премазан на велосипеда си на 3 декември миналата година на изхода на Приморско.

Тъй като Колев не се признава за виновен, делото се разглежда по общия ред, а не по съкратената процедура, съобщи "24 часа".

Съдът обаче реши да му наложи домашен арест, изменяйки така сегашната му мярка за неотклонение - "подписка". По тежка мярка поиска адвокатът на семейството на загиналия, което обаче се надяваше шофьорът да бъде вкаран зад решетките.

Снимка: БТА

Според адвокат Ружиана Георгиева са събрани достатъчно доказателства, уличаващи Колев в повдигнатото тежко обвинение. Според прокуратурата деянието е особено тежък случай, тъй като Колев е бил пиян зад волана и е избягал след инцидента. Евелин Дуков отивал с колелото от Царево до Приморско при съпругата си. На входа на града бил пометен от шофьор, карал в насрещното с 94 км/час. След катастрофата водачът е избягал, заловен е по-късно. Установено е, че е карал с 2,7 промила алкохол в кръвта.

Защитата обаче изтъкна, че експертиза не е открила частици от автомобилно стъкло по дрехите му.

Самият той се оплака пред съда, че гледа болната си майка, която е с деменция, и иска да е на свобода, за да може да работи и да я издържа.

Междувременно близо 50 души - близки, роднини и колеги на убития Евелин, присъстват на съдебното заседание, след като преди това се събраха на протест пред сградата на съда и поискаха максимална присъда за Колев. Те настояха за въвеждане на по-строги законови санкции срещу пияни шофьори, причинили катастрофи.

Когато Евелин загива, синът му е само на 4 години.

"Каквато и присъда да дадат на шофьора, дори 20 години, Евелин няма да се върне след 20 години", каза пред bTV вдовицата.