Шест месеца затвор получи мъж, обвинен за шофиране с над 4,5 промила алкохол в кръвта от Районна прокуратура - Елин Пелин. Престъплението е било извършено в срока за изтърпяване на друго наказание, информираха от прокуратурата.

На 16 май мъжът управлявал лекия си автомобил и бил спрян за проверка от служители на реда. След направен тест с техническо средство е установено, че шофирал под влияние на 4,52 промила. Бил му съставен акт за установяване на административно нарушение. В резултат на това са му отнети шофьорската книжка, контролният талон към нея и регистрационните табели на колата.

На следващия ден полицаите от града отново спрели автомобила му за проверка. При направения тест за алкохол е било установено, че той е шофирал с 4,56 промила алкохол в кръвта.

В хода на разследването станало ясно, че той е бил осъждан за шофиране в нетрезвено състояние. Престъпните деяния, за които е бил привлечен в качеството на обвиняем, мъжът е извършил в изпитателния срок по наказание, наложено по предходно дело.

Подсъдимият се е признал за виновен и е сключил споразумение с Районна прокуратура - Елин Пелин, което съдът е одобрил. Приведено е в изпълнение и наказанието "лишаване от свобода" от 2018 г. за срок от шест месеца, което е било отложено. Решението има характер на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

Освен ефективната присъда, обвиняемият ще трябва да плати и 1000 лева глоба.