Специализираната прокуратура иззе валута и левове, равняващи се на 427 000 лв., от банкова касета на главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Красимир Томов. Обискът е извършен на 19 ноември след разрешение на Специализирания наказателен съд.

"Парите са свързани с работата на Томов в агенцията. Обвинението е за получаване на подкупи и длъжности престъпления, свързани с работата му. Смятаме, че имаме доказателства. На коя дата, от кого, какви суми са взети. Според мен събраните доказателства са безспорни. Единствено и само той е имал достъп до сейфа", обясни пред Нова телевизия шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров.

Обвинителят добави, че към момента няма данни парите да са отивали към политическа сила.

"Скоро ще имате удоволствието да познавате и осъдени лица, работили по високите етажи на властта", обяви още прокурор Петров.

Припомняме, че Красимир Томов и бившият председател на агенцията Петър Харалампиев са обвинени за корупция и длъжностни престъпления. Според прокуратурата те вземали подкупи, за да издават удостоверения за български произход.

В банковата касета са открити пари в различни купюри и валути - евро, долари, британски паундове и левове. Томов бил декларирал единствено 25 350 лв. спестени средства, както и 36 000 лв. от заплати, уточниха от прокуратурата.

Общата сума, открита при обиска, е 427 000 лв.

Както претърсването и изземването на парите от банковата касета, така и последващия им оглед като веществено доказателство, са извършени след производството по мярката за неотклонение на Красимир Томов в СпНС заради декларирана служебна ангажираност на неговите защитници.