Прокуратурата е сезирана за разминаване в издадените епикризи за лечението на 3-годишния Алекс, който почина през ноември. Според адвоката на семейството, подал сигнала, става въпрос за подправяне на официален документ, съобщи БНТ. От Специализираната детска болница в София отказват коментар, преди да е приключила прокурорската проверка. Припомняме, че докладът на Агенция "Медицински надзор" потвърди, че няма пропуски в диагностиката и лечението на детето.

14 ноември, малко след 20 часа. Тригодишният Алекс е изписан от Педиатрията, за да бъде прехвърлен в "Пирогов". Родителите му получават епикриза.

София Николова - адвокат на родителите на починалото дете заяви, че в тази епикриза няма диагноза, както и липсват часове на приемане на изписване.

Дни след фаталния край на детето, родителите изискват цялата история на заболяването от Педиатрията. В получените документи, твърди адвокатът им, приложената епикриза се различава от първоначално предоставената им.

В тази епикриза, втората, са налице допълнени три диагнози, както и промяна, допълвани са часовете на приемане и на изписване, както и е сменен часът на извършване на изследванията, добавен е и медикамент на лечение, заяви София Николова.

И в двете епикризи липсва подпис на анестезиолога. Според адвокат Николова не може да се твърди, че първата епикриза е етапна, тъй като тогава би трябвало да бъде включена в предоставената им документация. Според специалисти по медицинско право, с които разговаряхме, ако една епикриза е етапна, тя трябва да бъде обозначена като такава, което в този случай не е така.

Имаме предположение, че по някакъв начин от болничното заведение се опитват да прикриват нещо, което е свързано с лечението на детето. В случая смятам, че тази хеморагична пневмония е най-удобната диагноза в момента за лекарите, за да може да се избегне отговорност, заяви адвокатът на семейството.

Според София Николова разминаването в епикризите не може да бъде обяснено като техническа грешка. От Министерството на здравеопазването заявиха, че само прокуратурата може да се произнесе за автентичността на документите. Разследването на държавното обвинение продължава.