Апелативният съд в Белград отхвърли окончателно молбата на Румъния за екстрадиция на бизнесмена и бивш депутат Себастиан Гица, срещу когото се водят пет дела в Румъния, предаде Танюг, като се позова на източник от съда.

Гица бе арестуван в Белград през април миналата година по международна заповед, издадена от Румъния.

Апелативният съд потвърди решението на Висшия съд в Белград да отхвърли искането за екстрадиция с аргумента, че през юни тази година Гица е получил убежище в Сърбия "поради заплаха от преследване в страната на произход заради политически убеждения".

Себастиан Гица напусна Румъния през нощта на 19 срещу 20 декември 2016 г. и беше заловен в Белград на 14 април 2017 г. Бившият депутат от Социалдемократическата партия беше задържан в ареста от сръбските власти в продължение на два месеца за притежание на фалшиви документи за самоличност и след това беше освободен под гаранция.

Скандалният бизнесмен, основател на телевизия Ромъния ТВ и близък приятел на бившия премиер Виктор Понта, е разследван или изпратен на съд по общо пет наказателни дела по обвинения в пране на пари, вземане и даване на подкуп, изнудване, търговия с влияние и незаконно използване на поверителна информация.