Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска информация от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов за всички случаи на "прекомерно и неоснователно ангажиране на ресурс на министерството по искане на прокуратурата за охрана на лица по реда на НПК".

Повод за искането на Борислав Сарафов е оповестена публично информация от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за такива случаи, както и необходимостта от оптимизиране на взаимодействието между прокуратурата и МВР в тази област.

В писмото си изпълняващият функциите главен прокурор посочва, че въз основа на информацията, която МВР предостави, незабавно ще се извърши преглед и обоснована преценка на необходимостта от охрана и нейната продължителност спрямо лицата, на които е възложена по всяко конкретно наказателно производство. 

Вчера стана ясно, че с постановление на Софийски районна прокуратура до директора на СДВР е възложена денонощна лична физическа охрана от органи на СДВР на Любена Павлова, бившата съпруга на Петьо Петров-Еврото.