В Окръжния съд в Добрич започна задочно дело срещу руски гражданин, обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери. Процесът се води в отсъствието на подсъдимия А.К. (61 г.), който е извън пределите на страната. Чужденецът е бил редовно призован и не е посочил уважителни причини за неявяването си, съобщиха от пресцентъра на съда.

Срещу руснака е повдигнато обвинение за това, че на 16 февруари 2015 година е осъществил привидна сделка и е присвоил чужди имоти, собственост на търговско дружество - 86 апартамента в жилищен комплекс в село Кранево на стойност 11 460 615 лева. Според обвинителния акт А.К. е бил освободен от длъжността управител на дружеството на 22 януари 2015 година, но преди това обстоятелство да бъде вписано в Търговския регистър той се разпоредил с имуществото. Това е било извършено чрез посредственото извършителство на друг човек, който бил упълномощен от руснака да сключи договор за покупко-продажбата на апартаментите.

Сделката е била изповядана пред нотариус в Балчик, а апартаментите са били продадени за обща цена от 775 000 лева на дружество-купувач със седалище и адрес на управление в Белиз. В обвинителния акт се посочва, че според изготвената в хода на разследването съдебно-оценъчна експертиза към момента на продажбата пазарната стойност на апартаментите е възлизала на 5 859 719 евро.

Делото се гледа по общия ред с призоваване на всички свидетели и вещи лица като следващото заседание е на 11 септември, информират от съда.