Окръжната прокуратура в Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор на автобус, нарушил правилата за движение и допуснал пътнотранспортно произшествие с четирима загинали, съобщиха от държавното обвинение.

Водачът Р.В. ще отговаря пред окръжните магистрати за това, че на 13 август м.г. на пътя между Плевен и Ловеч, управлявайки автобус "Сетра", е нарушил правилата за движение по пътищата, като се е движил с превишена скорост и по непредпазливост е причинил смъртта на мъж, две жени и дете.

Загиналите Румен З., съпругата му Любов, дъщеря им и техният внук се връщали от троянското село Орешак. Семейството пътувало към Плевен с лек автомобил "Форд Фокус". По същото време по редовна линия от Плевен към Пловдив потеглил пътнически автобус „Сетра“, управляван от обвиняемия.

В района на кантон „Люляк“, на прав пътен участък, автобусът се движел със скорост от 78 км/ч, като навлязъл в зона, регулирана с пътен знак В26 (Забранено е движение със скорост, по-висока от означената) – 60 км/ч. Когато двете моторни превозни средства се намирали на разстояние от около 110 м. едно от друго, лекият автомобил – управляван от загиналия Румен З., внезапно променил посоката си на движение и навлязъл в лентата за насрещно движение.

Шофьорът на автобуса предприел екстремно спиране, а в този момент фордът рязко завил на дясно и започнал да се прибира в своята лента. Въпреки това, между двете превозни средства последвал сблъсък, при който загинали всички пътуващи във форда. 

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.