Районна прокуратура в Гоце Делчев е предала на съд мъж с инициали Г.Ц., застрелял по жесток начин породисто домашно куче, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Обвиняемият се занимавал с лов и притежавал разрешително за оръжие. Вечерта на 17.09.2017 г. той се прибирал от лов с автомобила си "Сузуки Самурай". Шофирал бавно, а след него тичало кучето му порода английски сетер. Когато наближил главния път, в района на местността "Летището" до Гоце Делчев, спрял и слязъл от колата, за да прибере животното в клетка.

В този момент видял как друго куче - порода северноазиатска овчарка, нападнало неговото. Тогава Г. Ц. взел ловния си автомат "Бенели", заредил го с патрони и произвел изстрел. Овчарката извила и отскочила назад, след което се затичала към стопанина си, който бил на около 70-80 метра от тях. Докато тичала към него обаче, ловецът стрелял втори път по нея, в резултат на което тя се претърколила.

Стопанинът на простреляното куче заявил на Г.Ц., че ще се обади в полицията, като направил опит да му попречи да се качи в автомобила си. Обвиняемият обаче го блъснал по гърдите, след което взел камък, за да го удари, качил се в колата и отпътувал.

Мъжът завел овчарката си при ветеринарен лекар, където обаче тя починала. В хода на досъдебното производство е била назначена ветеринарномедицинска експертиза, която е установила, че смъртта на животното се дължи на остра кръвозагуба и вероятно засягане на вътрешни органи - бял дроб, кръвоносно съдове, сърце, които са били причинени от огнестрелно оръжие.

Според съдебнооценителна експертиза стойността на средноазиатска овчарка, известна още като алабай, е 1350 лева, уточниха от прокуратурата.

Предстои делото да продължи в съда.