Съдийката колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) защити магистрати от Върховния касационен съд (ВКС) и осъди изявление на зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов срещу тях по повод делото, което загуби от Слави Трифонов. Кадровиците приеха в специална декларация, че думите на бившия вицепремиер рушат честта и достойнството на съдии от ВКС.

Става дума за спора около излъчения преди три години в "Шоуто на Слави" репортаж, в който се казва, че в притежавания от лидера на НФСБ мотел "Козият рог" край Малко Търново са настанявани военни, за което е плащала държавата и затова той е в конфликт на интереси.

Тогава той заведе дело за непозволено увреждане срещу Трифонов и bTV като поиска 30 000 лева обезщетение за неимуществени вреди. Две съдебни инстанции обаче отхвърлиха иска му. Състав на ВКС с председател съдия Веска Райчева не допусна делото до касация, като прие в определението си от края на октомври, че фактите са коректно поднесени и е установено, че собственик на мотела е "Скат ООД", а Валери Симеонов притежава 90% от фирмата и в "Козият рог" наистина са били настанени военнослужещи. Зам.-председателят на парламента беше осъден да плати разноските по делото.

По повод произнасянето на ВКС, Симеонов заяви преди седмица пред в. "24 часа" следното: "Такова съдебно решение би било позор за селски съд в Буркина Фасо. Решението е изключителен позор за съдебната система и екзекуция на закона - достатъчно е човек да го прочете, нищо повече. Но все е за тези, които обичат да четат, а на тези, които не обичат, бих им препоръчал да видят на коя дата е проведено заседанието и на коя дата е публикувано определението на Върховния касационен съд четвърто екзекуторско отделение. Чували ли сте за решение на ВКС, което е два дни след провеждане на заседанието? Аз такъв случай не знам, което ме убеждава, че решението е било написано предварително, вероятно под диктовка и просто е било препечатано, пуснато и публикувано на втория ден. Както се казва, мастилото още не е изсъхнало, а определението вече е публикувано. Работата е стъкмена предварително".

В писмо до Съдийската колегия от Съюза на съдиите заявиха, че думите на Валери Симеонов накърняват авторитета на съдебната власт, на парламента и злепоставят ВКС и поискаха кадровиците да защитят върховните магистрати.

В приетата днес декларация се казва: "Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изразява институционална подкрепа към съдиите от съдебния състав с председател Веска Райчева от IV-то гражданско отделение на Върховния касационен съд, постановили определение по гражданско дело № 1894/2020 г.

Колегията намира за недопустима използваната лексика в изявлението на Валери Симеонов - заместник-председател на 44-тото Народно събрание и лидер на политическа партия "Национален Фронт за Спасение на България". Изрази като "позор за селски съд в Буркина Фасо", "изключителен позор за съдебната система и екзекуция на закона" са неоснователни твърдения за некомпетентност и пристрастие на съдебния състав при разрешаване на правния спор. Подхождаме с разбиране, че като страна по делото Валери Симеонов има право на лично мнение по постановения съдебен акт, но считаме, че в качеството му на публична личност, заемаща висок държавен пост, същият не може да употребява обидни квалификации и сравнения по отношение на съдебния състав от Върховния касационен съд.

Съдийската колегия за пореден път призовава всички представители на властите и партиите в България да се въздържат от обидни и манипулативни внушения спрямо съдиите. Такива изявления рушат доверието в съдебната власт, върховенството на закона и принципите на правовата държава".

Същевременно и председателят на ВКС Лозан Панов е поискал институционална подкрепа от СК на ВСС. В писмо до колегията той напомня, че в доклада за върховенството на закона на Европейската комисия има констатации за риск за независимостта на съда, който се "доказва от броя на съдиите, подложени на нападки и целенасочени критики въз основа на съдържанието на техните решения, или от реториката, използвана неотдавна от публични личности". Шефът на ВКС призовава кадровиците "ясно да покажем с навременни действия - преди приемането на поредните мерки по планове и стратегии, че няма да позволим да се накърняват независимостта на българския съд, авторитетът на правосъдието в Република България и доброто професионално име на колегите върховни съдии, а и на съдиите от предходните две съдебни инстанции, които са се произнесли непротиворечиво по отношение на предявени от Валери Симеонов искове срещу Станислав Трифонов и бТВ", цитира го "Лекс".

"Дължим на българските съдии защита срещу недопустими, груби и безпочвени изявления като това на заместник-председателя на Народното събрание", посочва още Панов.

И добавя, че свободата на изразяване е един от основополагащите принципи в демократичното общество, като тя включва и коментар на съдебни решения.

"Но мненията трябва да се базират на факти и аргументи, а не на персонални нападки и обидни квалификации към съдиите и на внушения за съдържанието на постановените актове. Ако сега замълчим и не подкрепим ясно и категорично българските съдии, изпълняващи законосъобразно и съвестно професионалните си задължения, но станали обект на недопустими квалификации и оценки за решенията им от висш представител на законодателната власт - страна по дело, всички прокламирани досега и предвиждани за реализиране в бъдеще мерки за върховенството на закона ще са само кухи, бюрократични фрази, с които няма как да заблудим партньорите ни в Европейския съюз", заявява още Лозан Панов.

По думите му с обща позиция, с която думите на Симеонов бъдат обявени за недопустими, безпочвени и некомпетентни, СК на ВСС ще покаже на обществото, че всички граждани са равни пред закона и депутатите, както и представителите на другите власти, не се ползват с никакви привилегии, когато влязат в съда.

"Ще защитим съдиите, които имат смелостта и авторитета да доказват това с актовете си", казва още Панов.

Той предложи декларацията да се изпрати на Народното събрание и на Министерския съвет.

Спорът днес беше по два въпроса - дали да се добавят имената и на другите двама съдии от състава на ВКС, който се е произнесъл с определение и дали да се изпрати декларацията на правителството.

Шефът на ВАС Георги Чолаков и Боян Магдалинчев заявиха, че не следва да се добавят имената, защото те не са споменати поименно от Валери Симеонов. Двамата възразиха и срещу изпращането на декларацията на МС, защото лидерът на НФСБ е представител на законодателната власт.

Лозан Панов обясни, че се чертаят мерки по изпълнение на препоръките в доклада на ЕК и заради това е редно текстът да бъде получен и от правителството.

Мнозинството отхвърли идеята за включване на имената, както и изпращането на декларацията до МС.