Специализираният съд реши - бизнесменът Пламен Бобоков, обвинен за аферата с така наречения италиански боклук, незабавно да излезе от ареста срещу гаранцията от 1 млн. лева, която вече е внесена, освен ако срещу него няма ново обвинение. Такова засега няма.

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за крупния предприемач, като твърдеше, че сумата не е внесена в срок. Защитата обаче контрира с документи.

За разлика от брат си Атанас Бобоков и вече бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков, които също са обвинени за участие в организирана престъпна група, Пламен Бобоков още в началото беше освободен под въпросната рекорда гаранция. Вчера обаче изненадващо той бе отново арестуван. Адвокатът му Ина Лулчева обясни, че на 15 юни, докогато е бил срокът за внасяне на гаранцията, тя е уведомила прокуратурата, че сумата няма да бъде внесена, тъй като се очаква произнасянето на съда по нея, след като Бобоков е обжалвал мярката и размера на сумата. Жалбата била отхвърлена и веднага след това гаранцията платена, но въпреки това бизнесменът беше задържан, защото според прокуратурата било късно. Той нарече това беззаконие. 

Днес съдът заяви, че гаранцията е внесена и е изпълнена наложената мярка. Гаранция дори отново може да бъде протестирана и обжалвана.

Прокуратурата настоя Бобоков да остане в ареста и заради нови обстоятелства по делото. От държавното обвинение разпространиха негова комуникация със секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, от която става ясно, че той му е изпратил все още неподписано и непубликувано решение на Върховния административен съд по делото за танкера "BADR". Узунов беше отведен на разпит, а две негови жилища обискирани. Възможно е да му бъде повдигнато обвинение за търговия с влияние.

Освен това имало данни за кореспонденция между Бобоков и лице с имунитет във връзка с изпращането на посланик в Нигерия и концесия на пристанище в Либерия. Наблюдаващият прокурор Петър Белчев изрази съмнение, че това може би е самият Румен Радев.

Пламен Бобоков отрече това и заяви, че се е виждал с държавния глава преди 2-3 години заради официален проект, а с Пламен Узунов са просто приятели и по никакъв начин той не може да му "бъде лоби или каквото и да било".

От президентството пък излязоха с остра позиция, в която заявиха, че прокуратурата трябва да обясни на базата на какви доказателства извършва обиски и подчертаха, че няма да коментират внушения.

По-късно Узунов излезе от разпита, без да бъде задържан. На въпрос на журналисти защо е предоставил на Бобоков информация за делото, той отговори лаконично:

"Всичко, което има, съм отговорил пред органите на прокуратурата, нямам никакви притеснения".

На въпрос дали е имал контакти и какви с бизнесмена, той отвърна: "Имал съм служебни контакти, какви други?".

Обвинението за боклука

Разследващите твърдят, че братята са участвали в схема, чрез която опасните отпадъци от рециклираните акумулатори от фирмата им "Монбат Рисайклинг" са оставали в България и не са били обезвреждани. Прокуратурата смята, че братя Бобокови са участвали в престъпна група, заедно с Живков и още двама бизнесмени - Николай Миховски и Айгюн Еминов, както и с бившият шеф на РИОСВПлевен Габриел Савов.

Според прокуратурата чрез схема, ръководена от Живков, в България са депонирани тонове опасни отпадъци от производствата на Бобокови у нас и в чужбина. Става дума предимно за оловни и полиетиленови остатъци. Едните би трябвало да се депонират на голяма дълбочина под земята, а другите - да се изгарят. Вместо това обаче били струпвани на камари на няколко различни места - в Лом, Плевен и Пловдив. Нито една от фирмите, които се занимавали с това, нямала капацитет да ги обезврежда както трябва. На площадката в Пловдив имало само един счупен мотокар и бедно семейство, което разтоварвало боклуците под открито небе. 

Бобокови твърдят, че нямат нищо общо с италианския боклук, открит в Плевен в края на миналата година. Според защитата им те са предавали отпадъците на лицензирани фирми у нас.