Няма нито едно доказателство, че четирима варненски лекари, обвинени, че са част от престъпна група за издаване на фалшиви ТЕЛК-ове, са искали и получавали подкуп. Това е изводът на Апелативния специализиран съд, а магистратите оставиха без мярка за неотклонение докторите Петко Ников, който е ортопед, кардиоложката Мима Великова и двама членове на ТЕЛК комисията - Ваня Колева и Юлиян Крумов.

Братята сирийци Уафик Шахуд, който работи във варненската транспортна болница, и Райан Шахуд, който не е лекар, остават под домашен арест. Те не се явиха на съдебното заседание, тъй като Райан бил болен, а Уафик има право да не присъства. Останалите четирима доктори бяха дошли в съда и с багаж.

По-рано този месец при акция във Варна бяха задържани шестима, а у тях бяха открити над 1,7 милиона лева. По-късно обаче всички бяха освободени. Прокуратурата обаче обжалва освобождаването им и затова делото отиде в Апелативния съд.

Според магистратите могат да се направят два извода от събраните до момента доказателства. От една страна, според разпитани свидетели по делото, Райан Шахуд твърдял пред тях, че им иска пари, които щял да даде, за да се организират медицински прегледи, да се издадат по-бързо решения от ТЕЛК, да се подготвят документите. Съдът приема, че е безспорен факт, че той е познавал много лекари.

Другият извод обаче е, че в много от случаите на хората, от които е искано пари, се получавало да им се намали процентът работоспособност, например от 70% на 50%, или периодът от време.

Дори някои си искали парите обратно от Райан. Съдът обърна внимание, че той сам често е намирал хората, които е трябвало да се явяват пред комисията. За това магистратите приемат, че двамата братя са съпричастни към престъплението, за което са обвинени.

Не така обаче седят нещата при останалите четирима доктори. Доктор Мима Великова е засечена два пъти да разговаря с Уафик Шахуд, като темата на разговорите била чисто медицинска - и двамата говорили за холтер на сърцето.

"Недопустимо е 72 часа лекар с 30 години стаж да бъде задържан с белезници", коментира тя след края на заседанието.

Другата обвиняема докторка Ваня Колева, която е пенсионер, но работи към ТЕЛК, обясни произхода на намерените 20 хил. лева в дома й. Тя уточни, че това са пари от продажба на кола и имот и суми, които е изтеглила от спестяванията си.

В началото на заседанието прокуратурата внесе нови 5 тома с доказателства, които бяха разпити на свидетели и разговори, записани със СРС. Съдът обаче констатира, че те са еднопосочни и на практика не внасят нови обстоятелства.

Двете лекарки бяха разстроени по време на заседанието, а Ваня Колева дори се разплака.

Междувременно главният секретар на МВР и заместник-главният прокурор се срещнаха с прокурори в Силистра, където има най-много съмнения за ТЕЛК нарушения.

Снимка: Bulphoto

"Анализирахме случаите. Факт е, че в Силистра е най-голям процентът на лицата, ползващи инвалидни пенсии е най-висок в страната. Явно има някакъв системен проблем", каза прокурор Иван Гешев.

До момента в Силистра има няколко разследвания, но без повдигнати обвинения.