Бургаският апелативен съд освободи под домашен арест банкерката Биляна Манчева, защото срещу нея имало само косвени доказателства и нито едно пряко уличаващо я в източването на 400 хил. лева от банковите сметки на клиентите на клона на "Алианц" в Нова Загора.

Припомняме, че днес тя се оплака от отвратителните условия в Сливенския арест, където живеела на един квадратен метър и деляла обща тоалетна с болни от СПИН и хепатит "Б".

Решението на магистратите е окончателно и не подлежи на обжалване.

"Основните притеснения на прокуратурата са, че ако излезе на свобода, Биляна може да окаже натиск над свидетелите, тъй като голяма част от тях все още не са разпитани", обясни тезата си прокурор Красимира Кателиева.

По-рано банкерката се разплака пред съда. Според прокуратурата тя е източила 400 хил. лева от сметките на клиенти на банка в Нова Загора.

Самата тя твърди, че нямало опасност да се укрие. Ако искала да го направи, щяла да го стори, докато тече одита в банката преди да бъде арестувана. За нея задържането й било като "гръм от ясно небе".

Биляна Манчева твърди, че не е правила никакви злоупотреби, управлявала е финансите на куп второстепенни разпоредители в Нова Загора, като детски градини, училища и всичките й имали категорично доверие.

Адвокатът на банкерката Младен Донев изтъкна, че срещу клиентката му нямало нито едно пряко доказателство. Всички били косвени. Освен това тя самата имала пряк ръководител, без когото било невъзможно да направи каквото и да е. Защитникът вероятно визираше шефът на централния банков клон в Стара Загора.

Според прокуратурата обаче Биляна е мозъкът на схема за източване на банковите сметки на клиенти. Престъпните й действия започнали три месеца след назначаването й през юни 2016 г. Оттогава от авоарите на по-едрите клиенти започнали да изчезват суми, които са насочвани към други сметки и в по-голямата си част са теглени през банкомати в цялата страна. Това е елегантно заобикаляне на банковите правила, тъй като при нареждането на финансовите транзакции и кешово плащане през сметки се изисква участието на поне няколко банкови служители, както и ясно идентифициране на титуляра на сметката. С онлайн нарежданията обаче това се заобикаляло.