Бургаският апелативен съд измени условната присъда на 18-годишния Златомир Велчев от Айтос, който преди 3 години уби с кола свой приятел и рани други две момчета на пътя Айтос-Бургас.

По-рано Окръжният съд постанови 18 месеца условно за младежа, но апелативни магистрати отмениха това наказание и постановиха то да бъде ефективно. Той беше признат за виновен за катастрофа и причиняване на смърт по непредпазливост, след като употребил алкохол и седнал зад волана, без да е правоспособен водач.

Жестоката катастрофа стана точно на Нова година - малко преди полунощ на 31 декември 2015 г. Златомир, който тогава нямал навършени 16 години, празнувал в бургаския квартал "Меден рудник" заедно с трима приятели. Към 22 ч. бащата на домакина излязъл от апартамента и момчетата решили да се поразходят с автомобила му. Златомир шофирал и всички отишли в Айтос, където празнувала приятелката му. Двамата се видели за 10-15 минути и към 23.30 часа той потеглил обратно към Бургас. И Златомир, и другите младежи без обезопасителни колани.

Към 23.45 ч., на около 200 метра след разклона за Българово, автомобилът навлязъл в ляв завой. В резултат на високата скорост - 125 км/ч, и действието на центробежните сили той поднесъл и станал неуправляем. Ударил се първо в дясната мантинела на пътя, след това и в лявата, завъртял се и се блъснал още веднъж в лявата мантинела, след което спрял под ъгъл в лявата насрещна лента. В колата останал само Златомир, а приятелите му изпаднали от купето. Едно от момчетата - 18-годишният Владислав Вълчев от Бургас, изхвърчало на 10 метра и загинало. При инцидента пострадаха още две момчета - 15-годишният тогава Дафин Ставрев и 19-годишният Стоян Кърев.

Установено е, че Златомир е шофирал с концентрация на алкохол в кръвта си 0.84 промила.

Пред окръжния съд делото премина по съкратената процедура, а Златомир призна изцяло фактите от обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласи да не се събират други доказателства. Така той получи условна присъда.

Апелативният съд обаче прие, че деянието е със завишена степен на обществена опасност. Подсъдимият е шофирал със скорост на движение многократно надвишаваща разрешената. Освен това в опасност е бил поставен живота и на останалите пътници.

Няколко месеца преди това Златомир отново е управлявал лек автомобил. Шофирал и през 2017 г., за което е издадено и влязло в сила Наказателно постановление. Освен това в дома на айтозлията бяха открити наркотици по време на полицейска акция в началото на тази година. Преди около месец пък той е хванат да шофира надрусан в Айтос.

"Упоритата безотговорност на подсъдимия и незачитане на правилата за движение, с което поставя в опасност останалите членове на обществото, изисква по-строго отношение към него", категорични са бургаските апелативни съдии.

Решението подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред ВКС.