Апелативният съд във Варна отхвърли искането на 41-годишния Борислав Николов, който преби до смърт 40-годишната си съпруга Кремена, да бъде освободен от ареста. 

Миналата седмица окръжните магистрати наложиха най-тежката мярка за неотклонение на варненеца, който преби съпругата си в семейното жилище и я остави в безпомощно състояние. По-късно Кремена издъхнала.

Днес въззивната апелативна инстанция остави без уважение жалбата на защитата му срещу първоначалния арест. От самото начало на разследването адвокатът на Борислав твърди, че няма категорични доказателства, които да го свързват с убийството на съпругата му, но тези аргументи не бяха споделени от апелативния съд.

Жестокото убийство бе извършено два дни преди първото дело за развода на Борислав и Кремена, което било насрочено за 26 февруари. Съпрузите се скарали за пореден път, когато Борислав поискал да изнесе от общия им дом покъщнина и уреди. Скандалът прераснал в побой над 40-годишната жена. Според защитата на Борислав той и ударил само три шамара, повикал майка си, за да му помогне с багажа и двамата напуснали жилището, като оставили сама пребитата жена.

В хода на първоначалните следствени действия бил разпитан и хазаинът, на когото Кремена Николова се оплакала след побоя. На следващия ден майката на младата жена подала сигнал в Първо РУ на МВР – Варна, след като не успяла да се свърже с дъщеря си по телефона. Органите на реда успели да влязат в заключеното жилище през балкона и открили тялото на жената.

Експерти установили, че масивен кръвоизлив в мозъка е причината за смъртта на съпругата, а днес прокурорът от Апелативна прокуратура припомни, че тежката черепно-мозъчна травма е в пряка причинно-следствена връзка с настъпилата смърт. Установени били и множество кръвонасядания по кожата на лицето и по тялото.

За да потвърди задържането под стража съставът на Варненския апелативен съд сподели всички аргументи на първата съдебна инстанция. Въпреки твърдението на защитата, че няма категорични доказателства, които да свързват Борислав с причинената смърт, то апелативният съд намира, че в настоящия етап от разследването такива не са необходими. Събраните до момента материали обосновават подозрението, че обвиняемият е съпричастен към смъртта на съпругата си. Престъплението е тежко по смисъла на закона и се наказва с „лишаване от свобода“ от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна. И този съд намира, че съвсем реална е опасността Борислав да се укрие или да извърши престъпление. Аргументи за това твърдение съдът намира в събраните до момента доказателства, които установяват по безспорен начин продължителното агресивно поведение на Борислав спрямо съпругата му.

По делото са налични протоколи за предупреждение по закона на МВР, с които органите на реда са правили опити да възпират агресията на обвиняемия спрямо жена му, която от своя страна е подавала, а след това оттегляла жалбите си в полицията за насилие, упражнено спрямо нея от съпруга й. СМЕ установила, че обвиняемият е с лабилна психика, склонен към насилие и агресия.

Определението на апелативните магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.