Специализираният наказателен съд наложа мярка "задържане под стража" за двамата приближени до обвиняемия бизнесмен Васил Божков, които бяха задържани в петък. Бившият служител на МВР Славчо Марков и ексбаретата Веселин Балтов са обвинени за участие в престъпна група за убийства, изнудвания и други тежки престъпления, ръководена от намиращия се в Дубай хазартен бос.

Магистратите уважиха настояването на прокуратурата те да не бъдат пускани на свобода с мотива, че може да се укрият.

Решението обаче беше взето на заседание, което се проведе при закрити врата и сериозни мерки за сигурност, без да бъде дадено обяснение защо. Защитниците на двамата се оплакаха пред медиите, че в съдебната зала не е допуснат дори наблюдател от Софийската адвокатска колегия. Те определиха мотивите на съда да остави двамата в ареста като "бланкетни и неоснователни, които не отговарят на доказателствата по делото".

Вчера от прокуратурата съобщиха, че на един от адресите - в столичния квартал "Симеоново", където живеел довереният на Божков Славчо Марков, са открили снимки на магистрати, както и събирана за тях информация като  адреси и използвани телефонни номера. Данните не били само за тях, а и за членове на техните семейства, включително на децата им. Сред снимките имало такава на висш служител на МВР, а в един профилите имало указание за заснемане на магистрат и за проследяване на член на неговото семейство.

Днес обаче синът на Славчо Марков, който е юрист и адвокат по делото на баща си, намекна за подхвърлени доказателства.

"В дома ни се намери някаква папка, в един архив, който имаме аз и той, която никога, ама никога не сме виждали. Това е цялата инсинуация на прокуратурата", заяви адвокат Филип Марков.