Софийският апелативен съд (САС) намали на 20 000 лева обезщетението, което полицаят Веселин Денчев трябва да получи, след като беше оправдан по обвинението, че е бил с палка протестиращ срещу правителството на Пламен Орешарски през 2013 г.

Денчев заведе дело срещу прокуратурата и претендира за 80 000 лева обезщетение за причинените му неимуществени вреди от незаконно обвинение. Миналата година съдия Петя Алексиева от Софийския градски съд му присъди 30 000 лева, след като прие, че понесените от Денчев вреди са по-големи от обичайните заради широкия обществен отзвук от събитията в нощта на 23-и срещу 24-и юли 2013 г., станала известна като „Нощта на белия автобус“.

Тогава антиправителственият протест пред парламента ескалира, след като полицията опита да изведе депутатите с автобус, но се отказа, след като той беше засипан с камъни. След това от МВР започнаха да извозват депутатите с камионетки, а полицаи трябваше да осигурят трасе и започнаха да изблъскват протестиращите. Кадри на бТВ показаха как един униформен с бяла маска на лицето налага произволно с палката си хората около него, които в този момент доброволно се изтеглят и дори успява да разбие главата на един от тях – Кирил Димов.

Проверка на МВР установи, че най-вероятно мъжът с маската е служителят на жандармерията Веселин Денчев, но заради групово нарушаване на обществения ред и употребата на насилие е била законна. Полицаят беше наказан само с „писмено предупреждение“ заради ползването на маската и затова, че не е представил доклад след случая, но и това наказание беше отменено от съда. След това обаче прокуратурата му повдигна обвинение за причинената лека телесна повреда на Кирил Димов, но Софийският районен съд го оправда, защото не било безспорно доказано, че той е униформеният с маската, а държавното обвинение не протестира присъдата.

В решението на апелативните съдии Диана Коледжикова-председател на състава, Димитър Мирчев-докладчик и Камелия Първанова, с което те намаляват обезщетението на Денчев, също са отчетени по-големи от обичайните вреди заради високия обществен отзвук и професията му, като подчертават, че след случая се наложило да напусне работа.

Майка му и негов приятел свидетелствали, че след образуването на делото, той спрял да контактува с близките си и се изолирал, защото се страхувал от саморазправа.

В резултат на широкото отразяване на процеса в медиите, в социалните мрежи имало голям обществен отзвук и негативни коментари за ищеца, което от своя страна довело до чувство за несигурност и страх от саморазправа с него по улиците, в случай че бъде разпознат като полицая, бил протестиращи в нощта на белия автобус“, признава за установено съдът.

Колеги на Денчев също му се подигравали, а делото довело и до скандали в семейството и временна раздяла с жена му и общото им дете.

Според апелативните магистрати обаче 30 000 лева е прекалено високо обезщетение, тъй като обвинението все пак не е за тежко престъпление, делото е приключило за 3 години, а Денчев е бил без мярка за неотклонение и нито са му налагани други ограничения. Затова съдът приема, че справедливо е прокуратурата да плати на полицая обезщетение в размер 20 000 лева.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.