Главният прокурор Сотир Цацаров е отправил сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет с искане за извършване на проверка поради забавяне на изготвянето на мотивите към оправдателната присъда на Софийския градски съд за депутата от БСП Светла Бъчварова-Пиралкова, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Тя бе изправена пред Темида заради случай от 2009 година, когато е била председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия (ССА) и сключила договор с "Литекс Комерс" АД на Гриша Ганчев. Той бил свързан с предоставени на академията 9 726,224 дка земеделски земи в района на Балчик. Сделката с "Литекс" била за съвместна научно-изследователска и опитно-производителна дейност за срок от 10 години, като "Литекс Комерс" трябвало да плаща на висшето училище 17 500 лева годишно или по 1.80 лева на декар. Според прокуратурата обаче в резултат на договора академията претърпяла вреди в размер на 1 326 671.36 лева.

В края на юни т.г. съдията от Софийски градски съд Атанас Атанасов обаче оправда депутатката. Според магистрата, прокуратурата не успяла да докаже, че след подписването на договора са настъпили щети.

Софийска градска прокуратура е протестирала решението, с искане за отмяна и постановяване на нова, осъдителна присъда, с налагане на предвиденото в закона наказание от втората инстанция.

До настоящия момент, в нарушение на разпоредбата на чл. 308 от НПК, мотивите към присъдата на първоинстанционния съд не са изготвени, което е и причината главният прокурор да поиска проверка от Инспектората към ВСС.