Районна прокуратура - Враца е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу непълнолетните А.И., Т.Т. и П.П. Тримата обвиняеми били ученици в 10-ти клас в Криводол, като поддържали приятелски отношения помежду си. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.

Около обяд на 20 март 2018 г. единият от тях - А.И., имал уговорка с Н.Б., ученичка в 7-ми клас, да се срещнат в двора на необитаемо училище в село Галатин с цел интимна близост. По време на сексуален контакт между двамата във външната тоалетна дошли Т.Т. и П.П. След изразено от Н.Б. съгласие "да прави секс" и с другите две момчета, те реализирали намеренията си.

В същия ден момичето споделило преживяното с приятелката си. По-късно Н.Б. разказала за случилото си и на братовчедката си, обаче обременена от чувството за страх, прикрила истината пред нея, като обяснила, че била насилствено принудена да се съвкупява с тримата момчета. Това мотивирало нейната близка да се обърне за съдействие към органите на полицията.

Впоследствие, в хода на предприетата оперативно-издирвателна и процесуална дейност, Т.Б. признала, че е излъгала за наличието на насилие. Тя уточнила, че сама е поискала сексуалните контакти с обвиняемите, които били осъществени без каквато и да е физическа или психическа принуда спрямо нея.

Предстои делото срещу тримата обвиняеми ученици да продължи в съда. Макар и непълнолетни, но като са разбирали свойството и значението на извършеното и са могли да ръководят постъпките си, се съвкупили с лице, ненавършило 14-годишна възраст. Предвид малолетната възраст на пострадалата, съвкуплението с нея е престъпление, независимо от нейното съгласие за сексуалния контакт.