Окръжен съд - Пловдив взе най-тежката мярка за неотконение "задържане под стража" спрямо Андон О./20 г./, обвинен за причиняване на катастрофа с четири жертви, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Катастрофата е станала на 15 март. Баща, син, чичо и племенник загинаха при зверската катастрофа край пловдивското село Скутаре. Двете семейства са от кирковското село Брегово и джебелското Ридино, област Кърджали.

БМВ-то на Андон навлиза в насрещното платно и блъска кърджалийски "Сеат".

Съдът прие, че при мярка, различна от задържане под стража, е налице опасност Андон О. да се укрие. Обвиняемият трайно е живял в Кипър. За престъплението, в което е обвинен, НК предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 години. Това е достатъчен мотив за укриването му, въпреки наличието на чисто съдебно минало, трудова ангажираност и наличието на родител, който се нуждае от грижи.

Съдът намери още, че е налице опасност да извърши престъпление при мярка, различна от задържане под стража. При настоящето престъпление обвиняемият е причинил изключително тежък престъпен резултат, причинена е смъртта на четирима души. Наред с това той е системен нарушител на Закона за движение по пътищата. Само през последния месец и половина е санкциониран два пъти.

Предвид ранния етап от разследването, предстои органите от досъдебното производство да установят начина и реда, по които е издадено свидетелството за правоуправление на обвиняемия в Кипър.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд Пловдив.