Народният представител Георги Михайлов е получавал финансови средства - лихви, от търговско дружество по предоставен от него заем за 200 хил. евро през 2013 г. Това съобщи прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата по повод разследването срещу Михайлов за данъчни престъпления.

Открити са несъответствия в данъчните декларации на депутата, който се е бил регистрирал като физическо лице по Закона за ДДС. За 2016 г. Михайлов не е декларирал 44 хил. лева получени като лихви от дружеството. Фирмата е декларирала тези средства. Тя е имала отношения със Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания, на която Михайлов е бил изпълнителен директор.

"След като този човек си е позволил за една от годините въобще да не декларира доходи от лихви, напълно възможно е и през 2013 и 2014 година да е спестил някои обстоятелства", каза още Арнаудова. Напълно е възможно по думите й да се стигне до извода, че престъпленията водят към корупционни практики. Щом прокуратурата получи разрешение за разследване в по-голям период, ще се стигне и до информация за произхода на парите, допълни тя.

По-рано днес прокуратурата съобщи, че е поискала повторно от НС снемане имунитета на Георги Михайлов заради данъчни престъпления, след като в края на миналата година тя го поиска заради разследване за безстопанственост, по което той вече има повдигнати обвинения.

По повод тези обвинения, през февруари тази година е била възложена финансова инспекция на цялата болница, тъй като за даден период много търговски дружества са доставяли значителен обем от медикаменти. Установено е, че е налице презапасяване с лекарства, каза още прокурор Арнаудова.

Тя обясни още, че има данни за свръхзадлъжняване на болницата заради презапасяването с лекарства. Имало и съмнение, че част от медицинските препрати, които са били изплащани, не са постъпвали в болницата и на са били прилагани на пациенти. Едно от лекарствата е препарата "Миосет" за онкологични заболявания.