Специализираната прокуратура внесе на 24 април обвинителен акт срещу Румен Овчаров, Пламен Стефанов - бивш изпълнителен директор на "Мини Бобов дол" ЕАД, и Анна Янева - бивш заместник-министър, за умишлена безстопанственост, от която са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева. Това съобщиха от държавното обвинение.

Софийска градска прокуратура внесе на 30 март 2018 г. в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за умишлена безстопанственост - за това, че въпреки задълженията си, умишлено не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за "Мини Бобов дол" ЕАД в общ размер 8 940 231,47 лева и за длъжностно престъпление, припомня прокуратурата.

С определение на Специализирания наказателен съд, потвърдено с определение на Апелативния специализиран наказателен съд от 17 най 2018 г., делото срещу Румен Овчаров бе върнато на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални нарушения. След връщането на делото, Специализираната прокуратура извърши множество процесуално следствени действия, при които се събраха доказателства за това, че в резултат на неупражнения от Овчаров контрол, за "Мини Бобов дол"ЕАД са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева, т.е. почти три пъти повече, изтъква днес прокуратурата.

Доказателствата, събрани от Специализираната прокуратура, след връщането на делото от съда, обосноваха ангажиране на наказателната отговорност и на бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката и на бившия изпълнителен директор на "Мини Бобов дол" ЕАД.

И на тримата е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост, осъществена при условията на продължавано престъпление в периода от 25 май 2006 г. - 18 март 2009 г., от която са последвали значителни щети в особено големи размери за предприятието "Мини Бобов дол" ЕАД, в размер на повече от 24 млн. лева, като деянието представлява особено тежък случай и е последвало откриване на производство по несъстоятелност.

Чрез сключения договор за наем на "Ораново" ЕООД са прехвърлени изключителните права на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък "Бабино" и участък "Бобов дол" от находище "Бобовдолски въглищен басейн", предоставени с решения на Министерския съвет на "Мини Бобов дол" ЕАД, в нарушение на изискванията на Закона за подземните богатства (чл. 23, ал. 1 от) и от Закона за концесиите ( чл. 23, т. 1, т. 2 и т. 3 и чл. 24 ал.1 т.1). Това е направено без да е проведена открита процедура при условията на публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция и равнопоставеност на всички кандидати и участници и без да е установено притежава ли "Ораново" ЕООД, необходимите за извършване на добив на подземни богатства (въглища) технически, управленски и финансови възможности и е последвало откриване на производство по несъстоятелност на "Мини Бобов дол" ЕАД, обясниха от прокуратурата.

Предстои насрочване на делото пред Специализирания наказателен съд.