Варненският окръжен съд призна за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост, но даде условна присъда на 33-годишния румънски гражданин Адриан Крецу, който преди година прегази 4,5-годишната Радослава Славова на паркинг в Морската градина във Варна.

Трагедията се разигра на 29 юни м.г. около 17 часа. Във фаталния следобяд Адриан Крецу влязъл с автомобила си в паркинга до зоологическата градина. В колата са били съпругата му и нейните родители. В същото време 4,5-годишната Радослава и родителите й Румен и Росица вървяли към своя автомобил, който също бил паркиран на паркинга. Румънецът не видял детенцето, което е родено през декември 2014 г., след като родителите й 10 години се борили да имат своя рожба. Удря го с предната дясна част на колата и детето попада под гумите. След това Адриан Крецу връща колата си назад и го прегазва. Ради загина на място.

Съдебно-химичната експертиза не е установила наличие на алкохол в кръвта на Крецу. В последната си дума пред съда подсъдимият заяви, че искрено съжалява за инцидента.

Тричленният състав на съда наложи на Адриан Крецу наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, което намали с една трета до 1 година и 4 месеца, като отложи изпълнението на наказанието с изпитателен срок от 3 години. Румънският гражданин е лишен от правото да управлява моторно превозно средство за срок от година и половина.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок.