Окръжният съд в Пловдив остави в ареста бившия рейнджър Светослав Каменов, обвинен в умишленото убийство на своята някогашна колежка от карловската 61-ва стрямска бригада Десислава Стоянова.

Прокуратурата поиска постоянното задържане на мъжа с мотива, че той може да се укрие и да извърши ново престъпление. Самият Каменов, който беше доведен с пранги на краката и белезници на ръцете, настоя за домашен арест, на съдиите се съгласиха с мнението на държавното обвинение.

След като убил 40-годишната жена, Каменов се укривал при бившата си приятелка в София, след това преминал нелегално зелената граница с Гърция, по- късно размислил и се върнал, съобщи bTV.

Както вече стана ясно, най-вероятно причина за убийството е скандал заради автомобила на рейнджърката, която трябвало да поправи, но предал в автоморга. Трябвало да вземе за нея 315 лева, но  липсвали документите на колата и това бил поводът да покани Десислава в наследствена едноетажна постройка във вилната зона на Сопот, в която живеел. Там двамата се скарали. Това станало на 29 ноември.

Прокурорът Петър Петров разказа, че около 19 часа Каменов и Десислава тръгнали от Карлово с микробус "Форд транзит" към Сопот. Дотам ги закарал свидетелят по делото Стоян Чолпаров. Оставил ги в близост до постройката. След като убил жената, натъпкал трупа й в ракла под ъглов диван и заковал с видии облегалката й, за да не може да бъде отворена.

След това тръгнал към София. Там посетил бившата си приятелка, но след спор с нея напуснал жилището й и тръгнал към Благоевградско. Пресякъл границата, но на 7-ми декември се завърнал в България и се насочил към родното си село Зверино. Отишъл при бившата си съпруга и поискал да разговаря с нейния брат, който е полицай. Казал й: "Станало каквото станало. Само на него ще кажа". Уговорили си среща в гора до селото, където пред брата и още двама полицаи признал за зверството. Ден по-късно завел полицаите в постройката във вилната зона на Сопот и им показал къде е трупът. 

Мъжът, който е участвал в три задгранични мисии в Ирак и Афганистан, признал пред разследващите, че извършил убийството като хванал за врата рейнджърката. Обяснил, че нещо изпукало, имало и кръв. Според прокуратурата причината за смъртта е висока шийна травма и прекъснат гръбначен мозък.

Каменов обаче отказа да говори пред съдиите, а на излизане от залата заяви пред журналисти: "Кой каза, че аз съм убиецът?", предаде "Фокус". 

Служебният защитник на 42-годишния Каменов - адвокат Снежанка Почева, контрира, че всички разпитани свидетели не са преки очевидци, а възпроизвеждали какво е обяснил подзащитният й, цитира я "24 часа". Нямало и данни, че автомобилът на рейнджърката е предаден в морга. Тя подчерта още, че макар Каменов да има 4 предишни осъждания, е реабилитиран по всички от тях. И потвърди, че между него и Десислава не е имало сексуална връзка. 

Марката за неотклонение може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Апелативния съд.