Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство във връзка с изготвеното свидетелство за здравословното състояние на гражданина на Сърбия - Жарко Момчилович. На неустановена дата (след 02.04.2021 г.), в София, сръбският гражданин е бил снабден с лъжливо свидетелство за здравословното си състояние.

На 02.04.2021 г. Софийски градски съд (СГС) е определил спрямо Момчилович мярка за неотклонение "домашен арест", като впоследствие лицето е напуснало адреса и в момента е в неизвестност. Определението на СГС е протестирано от прокуратурата.

Описаното престъпление по чл. 312 НК е свързано с изготвена съдебномедицинска експертиза на Момчилович, която следва да бъде представена пред Софийския апелативен съд. Експертизата е назначена именно от състав на Апелативния съд, като е изготвена само по документи, без да е провеждан преглед на сръбския гражданин. 

В хода на разследването ще бъде изискана цялата налична документация, свързана с извършвани прегледи и изследвания на Момчилович, ще се приложат записи от медицинската апаратура, ще бъдат разпитани свидетели, включително и всички свързани със случая лекари и други лица.

Указаните от наблюдаващия прокурор действия ще се извършват от служители на СДВР, като разследването ще приключи в законоустановения срок, заявяват от прокуратурата. 

Припомняме, че САЩ искат екстрадицията на сръбския гражданин, който е сочен за част от Земунския клан за наркотрафик в Америка. Съдебно медицинската експертиза на Момчилович е правена по искане от Софийския апелативен съд след пускането му под домашен арест.