Специализираната прокуратура е наблюдавала досъдебно производство срещу престъпно сдружение, действало на територията на България и чужбина. Целта на сдружението, освен користна, е и съгласувано извършване на престъпления в странатa, съобщиха от държавното обвинение.

В хода на разследването, от МВР - Дирекция "Международно сътрудничество" е получена информация, че властите във Франция междувременно установяват наличието на незаконно селище с около 150 жители, самонастанили се във временни постройки в района на стадион "Муниципал" в гр. Тулуза. Същите са се занимавали с просия.

По линия на международното сътрудничество българските власти са информирани, че в Париж е установена организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на български граждани за Франция с цел просия, която да се осъществява в Тулуза. В тази връзка френската полиция е задържала десет български граждани, по подозрение в организиране и експлоатиране на други българи, които след упражнена принуда са просили по улиците на Тулуза. По случая са установени над 30 български граждани, пребиваващи на територията на Франция, които са станали жертви на престъпната група. Повечето от тях са били хора с физически увреждания, като набирането им е осъществявано на територията на България. Пострадалите лица са предимно от села от районите на общините Долни Дъбник и Искър.

По делото на Специализираната прокуратура са събрани доказателства и за извършени вторични престъпления - набиране и транспортиране на отделни лица с цел да бъдат използвани за сексуална експлоатация.