Наблюдаващият прокурор по делото за поругаване на националния флаг от старозагореца Михаил Михайлов от Стара Загорае е внесъл протест срещу решението на Специализирания наказателен съд от 12 ноември да го освободи от ареста срещу "парична гаранция" от 1000 лв., съобщиха от държавното обвинение.

Михаил Михаилов е привлечен като обвиняем за престъпление против Републиката и за хулиганство на публично място, извършено с изключителен цинизъм и дързост. Досъдебното производство срещу него бе образувано в началото на ноември. Михайлов е обвинен, че на 7 септември т.г. на неустановено място в Стара Загора уринирал върху българското знаме, заснел това на видео и същия ден го публикувал в интернет.

На 1 ноември 2020 г. в социалните мрежи се появява нов видеоклип, на който се вижда как същият мъж пак уринира върху българския трибагреник, но на 60-ина метра от оградата на специализираното правосъдие на ул. "Черковна" 90 в София.

Михаил Михайлов е издирен и на 10 ноември 2020 г. е задържан.

Това не е първото му подобно деяние, припомнят от прокуратарута. За същите престъпления той е привлечен към наказателна отговорност още през 2018 г. и е осъден на 18 юли 2019 г. от Специализирания наказателен съд на 1 година и 10 месеца лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок. Тогава Михайлов е признат за виновен в това, че на 29 май 2018 г. пред Съдебната палата в София е запалил българското знаме, уринирал върху него и заснел действията си, а на 2 юни 2018 г. публикувал видеоклипа в интернет. Съдебно-психиатрична експертиза по делото е показала, че обвиняемият не страда от психическо разстройство, осъзнава действията и постъпките си и може да носи наказателна отговорност.

В протеста на Специализираната прокуратура за промяна на мярката за неотклонение на Михаил Михаилов се посочва, че с действията си той е демонстрирал явно неуважение към държавните символи. Другите аргументи са, че има опасност да се укрие и да извърши престъпление.

Следствените действия по новото досъдебно производство на Специализираната прокуратура продължават с експертизи, разпити на свидетели и др. Предстои протестът й срещу пускането на Михайлов от ареста да бъде разгледан в четвъртък от състав на Апелативния специализиран наказателен съд.