Окръжният съд в Ловеч промени постоянната мярка за неотклонение "задържане под стража" на председателя на ТЕЛК - Ловеч д-р Донка Минкова в по-лека - "под домашен арест". Тя бе задържана преди два месеца и привлечена като обвиняема за вземане на подкуп за издаване на ТЕЛК решения.

Мотивите на съда са, че обвиняемата няма опасност да се укрие или извърши друго престъпление. Съдът прие и заключението на съдебномедицинска експертиза, направена от три вещи лица, която е показала, че условията в ареста не са подходящи за здравословното състояние на обвиняемата.

Определението на съда може да се обжалва в тридневен срок пред Апелативен съд - Велико Търново. От прокуратурата заявиха, че ще обжалват. 

Още в началото на днешното съдебно заседание д-р Минкова поиска обсъждането на заключението на вещите лица, касаещо здравословното й състояние, да се проведе при закрити врати, което бе уважено от съда. Адвокатът на обвиняемата Стефан Гецов бе поискал Минкова да бъде освободена под парична гаранция. Той каза пред журналисти, че няма доказателства шефката на ТЕЛК-Ловеч да е взела подкупи, тъй като няма нейни отпечатъци нито върху парите, нито върху документите и папките, които са били открити в дома й.

При претърсване на жилището на Минкова е била намерена голяма сума пари, както и три папки с медицински документи, необходими за издаване на ТЕЛК решения. Във всяка папка е имало по 500 лева. Заедно с нея бе задържан Иван Колев - един от посредниците в даването на суми към служители на ТЕЛК за издаване на решения за инвалидност. По негови твърдения в лична среща с Минкова, й е дал 200 лева и медицински документи за определяне процент за нетрудоспособност и такова решение е било издадено.