Евгени Иванов е новият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от прокурорската колегия. Той беше избран единодушно след 10-часов изборен ден при пряк вот от всички прокурори в страната и резултатът не е изненада, тъй като бе единственият кандидат.

В гласуването от 1531 имащи право на глас своя вот са упражнили 958. Недействителните бюлетини са 102 и така гласовете в подкрепа на Иванов са 841, като сред тях няма нито един "против". 86 от прокурорите гласуваха с хартиена бюлетина в Съдебната палата, а 872 електронно. Това прави обща избирателна активност от 62,57%.

След обявяването на резултатите Евгени Иванов благодари за доверието и подкрепата на колегите си.

"Вие показахте, че сте институцията прокуратура и че не се поддават на външни внушения и давления", обърна се Иванов към колегите си по повод призивите да не бъде гласувано за него и протестите срещу кандидатурата му.

По-рано, след като гласува, той отказа коментар пред журналисти.

Отваряне на урната в Съдебната палата

Снимка: БТА

Това е вторият опит на Иванов, който е председател на Асоциацията на прокурорите и обвинител във Военно-апелативната прокуратура, да влезе във ВСС. 

Според Закона за съдебната власт изборите за членове на ВСС се състоят в две последователни съботи - в първата се обявява броя на присъстващите прокурори, избират се председател на събранието, мандатна и избирателна комисии, определят се секционните комисии, изслушват се кандидатите и им се задават въпроси. Във втората събота е гласуването.

Пред колегите си миналата седмица Иванов каза, че ще защитава независимостта на прокуратурата и ще бъде непримирим към всички опити за въздействие върху институцията.

"Горко и тежко на държава, която няма независима прокуратура", изтъкна магистратът.

Тази сутрин пред Съдебната палата на протест срещу кандидатурата му се събраха привърженици на движението БОЕЦ и на младежката организация на "Демократична България". 

Евгени Иванов заеме мястото във ВСС на Даниела Машева, която беше избрана от Иван Гешев за заместник-главен прокурор.