19-годишният Антон Иванов, който през октомври 2017 г. прегази на тротоар в Горна Оряховица двама млади мъже, се изправи пред Апелативния съд във Велико Търново, след като на първа инстанция получи условна присъда.

На 13 октомври 2017 г. току-що приетият за студент Антон бил зад волана на лек автомобил "Тойота" и карал по ул. "Отец Паисий" в Горна Оряховица с около 72 км/ч при ограничение от 50 км. Излязъл от пътното платно и подкарал колата по тротоара, където имало пешеходци. Блъснал 40-годишният Димитър Димитров и 20-годишния Красимир Енев. Димитър почина на място, а 20-годишният Красимир изпадна в мозъчна смърт. Лекарите във великотърновската болница не успяха да го спасят и два дни по-късно той също издъхна. Младежът обаче даде живот на 4-ма души, след като роднините дариха органите му.

При инцидента Антон причинил и средна телесна повреда на возещия се в колата му 15-годишен ученик.

Окръжният съд във Велико Търново гледа делото по съкратената процедура. Така шофьорът Антон Иванов получи само 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок.
Родителите на загиналия Краси и прокуратурата обаче обжалваха присъдата.

Вчера в съдебната зала на апелативните магистрати прокурорът Светослав Калчев поиска ефективна присъда за студента, като се мотивира искането си с факта, че в национален мащаб нарастват катастрофите с млади и неопитни водачи, склонни да управляват безразсъдно.

Той заяви, че снизходителното наказание не би имало този възпитателен ефект в обществото. Изтъкна, че първоинстанционната присъда е неправилна и дори обвини Окръжния съд, че в мотивите си адвокатствал на подсъдимия, като се наблягало на добрите характеристики - Антон помагал на възрастни в Горна Оряховица, бил доброволен кръводарител, отговорник на класа.

"Това е голяма трагедия за близките, но съдебният акт не е свързан с това да се отговаря на определени очаквания, а да се намерят параметрите на най-справедливото наказание. Ние смятаме, че окръжният съд е намерил този баланс и добре се е мотивирал", каза в защита на шофьора адвокатът му Димитър Марковски, цитиран от "24 часа".

Той изтъкна факта, че Антон е поел живота си в ръце, студент е във Варна и има много добри резултати.

"Ако го извадим от нормалната социална среда и го вкараме в едни екстремни условия, каквито са в българските затвори, би било неправилно и незаконосъобразно, дори брутално", продължи Марковски.

Подсъдимият Антон Иванов влезе в съдебната зала с баща си. В последната си дума той се обърна с насълзени очи към почернените семейства. "Отново съболезнования на близките. Искам да знаят, че искрено съжалявам. Моя грешка е, че на предишното разглеждане останах с гръб към тях, извинения", пророни момчето.

Близките и адвокатите му не позволиха да бъде сниман, нито да отговори на въпросите на журналистите. Бил много разстроен, казаха те.

Съставът на Апелативния съд ще се произнесе в законния 30-дневен срок.