"Както гласи народната поговорка "Във всяко стадо си има мърша". Ние не искаме в нашето стадо да има мърша и от 4600 магистрати - 100, 200 да са такива, които не са на мястото си, те рано или късно ще си отидат. Системата се очиства в годините. Аз съм привърженик на еволюционния подход за очистването, а не на революционния, защото с подобни "революции" никога не се постигат качествени и стабилни резултати". Това заяви в интервю за БТА Евгени Иванов - председател на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България. 

Той категорично отрече евентуална симбиоза между прокурори и престъпници. По думите му магистратите в България са 4 600.

Според Иванов, консерватизмът на съдебната система е нейната най-голяма гаранция за защита. По думите му тя не трябва да се лашка по "модните" промени и временни течения.

Необходимо е съдебната система да стои стабилно на мястото си и обществото да се помъчи да я осигури, защото още от римско време важи принципът, че е "по-добре 100 виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора", каза Иванов.

Той подчерта, че прокурорите настояват за законодателни промени, за добър НПК, не толкова формален, какъвто, според тях е настоящият. Сега прекалено трудно, мудно и формално се събират доказателствата, за да може след това инстанциите по пътя на наказателното дело да се произнесат адекватно и справедливо, смята Иванов.

Ръководителят на прокурорската организация сподели, че обвинителите са търсени и участват в законодателната дейност. Последните предложения, направени от тях са били последица от екологичен проект, осъществен със съдействието на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Те касаели оптимизиране на законодателството, свързано с престъпленията против околната среда. Оказа се, че нашето законодателство на тази тема е доста актуално, посочи Иванов.

Според него по осъдителни присъди България е на едно от челните места в Европа. Нещото, което не ни достига и доста тежи на колегите, е дефицитът на обществено доверие, сподели председателят на АПБ.

По думите му в България има 1500 прокурори. В над 20-годишната единствена организация на обвинителите членуват около 400 души. Предизвикателството пред асоциацията е да оцелее в тези тежки за съсловните организации на магистратите времена, допълни Иванов.