Арестът на кмета в Пловдив е подобен на случая с кметицата на "Младост". Ако направим паралел с "Младост", прокуратурата е максимално открита в действията си. На 100% открита. Просто сега хората се опитват да затруднят максимално службите. Ще видим дали ще им се получи. Оказа се, че хората са си направили анализ от грешките там. Близките дни ще дадем по-подробна информация по случая. Има много сходни неща с двата случая - при този в Пловдив е доста по-качествена схемата. Това обяви пред БНТ заместник-главния прокурор Иван Гешев във връзка с ареста на кмета на район Северен в Пловдив.

"Изнасяме показно на хора, които са решили да правят неща извън закона. Има много сходни неща. Един прокурор преди време каза за случая "Младост", че никой не взима пари по този балъшки начин. В Пловдив доста по-умно е действано. Няма планиран дата и час. Всичко се променя на момента, но имаме неща, с които да защитим действията си", допълни Гешев.

Относно ареста на хора от групата на Мартин Антов в Монтана, Гешева каза, че те се занимават с наркоразпространение, изнудване на граждани и търговци.

"Ако направя паралел с кметските случаи, във всеки един град има т.нар. криминални авторитети, които по някакъв начин са свързани с местната власт. Резултатите в борбата с местната престъпност в момента са по-добри от преди. Антов е привлечен като обвиняем за ръководител на организирана престъпна група. Работи се по един случай за измама за около 500 000 лева, свързан с голяма търговска верига. Този тип групи, които са на местно ниво, се занимават с всичко, от което могат да се изкарат пари", каза Гешев.

Днес ще бъде внесено искане за мярка за неотклонение "задържане под стража" на кмета на Божурище. "Предполагам, че е готова експертизата по случая. Mисля, че като доказателства сме достигнали максимума за 3 дни по този случай", допълни той.

"Маринела Арабаджиева е поредният български олигарх, който прибираме вкъщи. Смятаме, че има доказателства за извършени престъпления. Днес ще внесем мярката за неотклонение. Бяха изследвани част от иззетите 26 телефона, тогава бяха открити връзки с Белград. Обемът на работа на прокуратурата в момента е несъпоставим в сравнение с който и да е от предишните главни прокурори. Не мога да твърдя, че Прокопиев има връзки с Цветан Василев, но с случая с Арабаджиеви и Баневи е ясно, че имат някакви връзки с него. Не знам дали става въпрос за пари, факт е, че хора, свързани с "Боец", имат контакти с Цветан Василев. Делото КТБ е как точно е източена банката. Лазов описва механизма на източване на банката. Към някакъв момент, предполагам, че ще сподели и за други лица, които са взимали пари по схемата", каза още Гешев.