Досъдебно производство е образувано във връзка с възникналия пожар в района на фирма "Феникс-Ресурс", непосредствено под автомагистрала "Струма" край Дупница. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Оттам припомниха, че огънят, възникнал във вторник, доведе до опустошаването на декари ниска растителност и лозя в землищата на няколко села.

Заради пожара, кметът на Дупница Методи Чимев обяви частично бедствено положение, което ще продължи до полунощ днес. Магистралата в участъка й край Дупница, все е още затворена.

Очакват се резултатите, които да дадат отговор дали има нарушение в здравината на носещите колони на моста, допълниха от пресцентъра. Оттам посочиха още, че през миналата година от Община Дупница са изпратили писма до агенция "Пътна инфраструктура" и РИОСВ - Перник, в които е съобщено за опасността от създаване на пожароопасна ситуация поради складирането на отпадъците под моста на магистралата.Част от делата са спечелени на първа инстанция и в момента текат обжалвания.

На мястото на пожара остават противопожарни коли, за да следят за ситуацията, казаха още от пресцентъра. Огънят е потушен, но все още имало тлеещи огнища. По данни на общинската администрация, според резултатите, получени от лабораторията на "Гражданска защита", няма проблеми с въздуха в района. Измервания са правени в селата Блажиево и Джерман, както и на място.