Прокуратурата смята, че закриването на спецмагистратурите ще има негативен ефект. Това става ясно от становище на институцията до парламента по повод предложените промени в Закона за съдебната власт.

Според прокуратурата, ако бъдат приети, тези промени ще засегнат в негативен плансътрудничеството с Европейската прокуратура. Ще се стигне и до регрес в противодействието на организираната престъпност, корупцията по високите етажи на властта и тероризма.

В становището пише, че благодарение на работата на двете спецпрокуратури ЕК прекрати наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка, отнасящ се до противодействието срещу организираната престъпност.

Действията на Специализираната прокуратура доведоха до рязък спад на т.нар. "телефонни измами", които ощетяваха годишно стотици и дори хиляди български граждани. По разследвания на спецпрокуратурата за първи път се стигна до произнасяне и на осъдителни присъди за тероризъм, пише в становището.

Според институцията към момента липсва актуална и обективна оценка на въздействието на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

Няма яснота и какво ще се случи с обезпеченията, наложени по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, които вече са за около 3 млрд. лв.