Прокуратура в Пазарджик запорира банкова сметка в Португалия за фишинг измама. Това става по искане на държавното обвинение и с решение на Окръжен съд-Пазарджик, съобщават от прокуратурата. Искът е във връзка с Закона за признаване, изпълнение и постановяване на актове за обезпечаване на имущество.

Обезпечителната мярка е наложена за фишинг измама, извършена спрямо български гражданин. Досъдебното производство е образувано за това, че на 3 септември 2020 г., в немаловажен случай, е осъществен достъп до информационна система на немско дружество чрез разбиване на защитата на електронната поща и от името на немската фирма е изпратен имейл на българската фирма със седалище в с. Драгиново, обл. Пазарджик.

Действия по разследването се водят и за това, че на същата дата и място с цел да бъде набавена за себе си или другиго имотна облага, е въведен в заблуждение български гражданин, представител на фирмата в с. Драгиново, и с това е причинена имотна вреда на дружеството в големи размери - 58 500 евро.

Установено е, че представител на фирма, със седалище в с. Драгиново, се свързал с немско дружество, като се договорили за закупуване на ремарке с шаси. Машината струвала 58 500 евро и след превеждане на сумата по банкова сметка на немската фирма, трябвало да бъде доставена в България.

На 3 септември 2020 г., от чуждата фирма изпратили мейл на българската, в която посочили банковата сметка в Германия, по която да бъдат преведени парите, както и фактура. Няколко минути след това на мейл адреса на българското дружеството било получено второ писмо от същата електронна поща. В него пишело, че банковата сметка в Германия е "хакната" и следвало парите да бъдат преведени по посочена сметка в Португалия.

От българската фирма превели сумата от 58 500 евро. След това представител на дружеството се обадил във фирмата в Германия за потвърждаване на превода, вследствие на което разбрал, че немците нямали сметка в посочената банка в Португалия. Бил е подаден сигнал в прокуратурата и е образувано досъдебно производство.

Активните действия по разследването продължават. Установен е титулярът на банковата сметка в Португалия, като към настоящия момент се установява и неговото местонахождение.